Ραγδαία επιδείνωση σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου (-25,5% από -0,3% τον Μάρτιο), με την εν λόγω πτώση να είναι η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-28.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Eurobank, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενομένη, δεδομένου ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητών περιορισμών για την πραγματοποίηση αγορών. Ένας επιπρόσθετος ερμηνευτικός παράγοντας δύναται να θεωρηθεί η πιθανή αύξηση της αποταμίευσης για σκοπούς προφύλαξης από μια ενδεχόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στο μέλλον. «Η ποσοστιαία μείωση του όγκου των πωλήσεων δεν ήταν ομοιόμορφη.

Έντονα αρνητικά ξεχώρισαν η ένδυση και υπόδηση (-50,0%), τα έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακός εξοπλισμός (-44,4%) και τα βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη (-43,7%, με την εν λόγω κατηγορία να περιλαμβάνει και αγαθά όπως αθλητικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κ.α.)», επισημαίνει η τράπεζα και προσθέτει:

«Ειδικά στην ένδυση και υπόδηση ο όγκος των πωλήσεων συρρικνώθηκε ραγδαία για 2ο μήνα στη σειρά με αποτέλεσμα την πρωτοφανή πτώση του τζίρου κατά – 73,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020. Τέλος, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου μειώθηκε στα πολυκαταστήματα (-34,8%), στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-27,1%), στα τρόφιμα, ποτά και καπνό (-20,8%), στα φαρμακευτικά και καλλυντικά (-17,9%) και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-16,5% από αύξηση 18,0% τον Μάρτιο 2020)».

Σύμφωνα με την Eurobank, η μεγάλη μείωση που καταγράφηκε τον επίμαχο μήνα, 1ον στον όγκο των πωλήσεων του λιανικού εμπορίου, 2ον στην παραγωγή του μεταποιητικού τομέα και 3ον στις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (πλην καυσίμων και πλοίων) σηματοδοτούν την επιτάχυνση της πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο 2020. «Αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό δεν αφορά μόνο την Ελληνική οικονομία αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ-28.

Ωστόσο, λόγω της πολύ χαμηλής βάσης που αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλή τριμηνιαία πτώση του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2020, για το 3ο τρίμηνο 2020 προβλέπεται ενίσχυση σε τριμηνιαία βάση. Όπως ένα ποσοστό της ύφεσης του 2ου τρίμηνου ήταν αμιγώς μηχανικό – ειδικά για την περίοδο Απριλίου 2020 ως τις αρχές Μαΐου 2020 – το ίδιο θα ισχύσει και για ένα ποσοστό της προβλεπόμενης ανάκαμψης του 3ου τριμήνου 2020 (κάνοντας την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια απότομη αρνητική εξέλιξη στο υγειονομικό πεδίο).

Η δυναμική της τελευταίας θα εξαρτηθεί σε έναν βαθμό από την πορεία των τουριστικών εισπράξεων και από την επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων στην εγχώρια ζήτηση και προσφορά», καταλήγει.