Στο α’ εξάμηνο 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία τύπου 112 για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, η οποία θα τους ενημερώνει για την έλευση έντονων ή ακραίων καιρικών φαινόμενων 72 ώρες νωρίτερα, παρέχοντας και τις κατάλληλες οδηγίες. Αυτό γνωστοποίησε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της 30ής επετειακής Agrotica (1-4/2) στη ΔΕΘ, την οποία θα εγκαινιάσει ο ίδιος.

«Στη λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, η νέα υπηρεσία συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση – προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Διευκρίνισε δε ότι η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να προβούν στις ενέργειες με τις οποίες θα μπορούν έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή sms 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράλληλα, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε: «Η τιμή του γάλακτος πρέπει να προστατευθεί, όπως και τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά τα ΠΟΠ, και σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι».

Όπως είπε ο ίδιος, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της γενικής διεύθυνσης τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

«Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα, έχουν ληφθεί δείγματα από σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Πάτρα», εξήγησε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα.

«Στόχος μας η προστασία των κτηνοτρόφων παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Oι επενδύσεις θα είναι η κινητήρια δύναμη για την Ελλάδα το 2024-2025 (γραφήματα)

Η Ελλάδα πραγματοποιεί επιχειρηματικό άνοιγμα σε Τουρκία και Ινδία (pic)

Χάρης Δούκας για καταλήψεις φοιτητών: «Εχουν δίκιο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ