Τελευταία ημέρα πληρωμών σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι, προκειμένου να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς καλούνται να εξοφλήσουν πάνω από 1,5-2 δισ. ευρώ για μια σειρά φόρων όπως ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, αλλά και πολλές-πολλές δόσεις ρυθμίσεων (από 36 ή 72 έως 100 και 120) που ξεκίνησαν, αναβίωσαν ή και επαυξήθηκαν στο δ΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Στη λίστα των φόρων που καλούνται άμεσα να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι και σήμερα περιλαμβάνονται:

  • πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ως 5η δόση του φόρου εισοδήματος. Και φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ – εκ των οποίων περίπου 1,75 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά και άλλα 950 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.
  • πάνω από 400 εκατ. ευρώ για πληρωμή της 3ης δόσεως του ΕΝΦΙΑ. Και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022. Έτσι αν ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ανέρχεται συνολικά σε 790 ευρώ, τότε η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 131,67 ευρώ. Έως σήμερα θα πρέπει να πληρώσει 263,34 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Στα παραπάνω θα προστεθούν οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν βαρόμετρο της πορείας της αγοράς τον Οκτώβριο -και για αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις αντοχές της οικονομίας.
  • Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους και τις πληρωμές δόσεων για ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων που αναβίωσαν. Προκειμένου να επανενταχθούν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ήδη διπλή δόση τον Οκτώβριο.
  • Όσοι δεν τα κατάφεραν να ενταχθούν στις 100-120 «παλεύουν» με τις 36 – 72 δόσεις τις οποίες ήδη πολλοί ενεργοποίησαν πριν καν λήξει η αναστολή για τα κορωνοχρέη –με σκοπό κυρίως να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα για τις επιχειρήσεις τους ή μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ.

Επιπλέον όσοι έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να πληρώνουν πλέον και τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2022 που έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet. Έχουν όμως διορία ακόμα έναν μήνα για να το πράξουν, ως τα τέλη Δεκεμβρίου που θα πρέπει να εξοφληθούν -μαζί και με την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ τότε.

Διαβάστε ακόμα:

Αδελφοί Χατζηιωάννου – Sprider: Το τελευταίο σφυρί για το… disaster story της «ελληνικής Zara» (pics)

Οι κυρίες διευθύντριες των τραπεζών, το εν Αθήναις σπίτι του Σεΐχη και η μάχη των Ολλανδών με τους Μπάκους

ΑΑΔΕ: Διπλάσιες δόσεις και αφού έρθει ο έλεγχος της εφορίας