350 χιλιάδες Έλληνες – από τους συνολικά 600 χιλιάδες του brain drain– επέστρεψαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της eurostat που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, στην ετήσια εκδήλωση του BrainReGain με θέμα: «Επιστροφή στις ρίζες: Προκλήσεις. Ευκαιρίες. Πρωτοβουλίες».

Ένας στους δύο Έλληνες που ζούνε σήμερα στο εξωτερικό θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας BrainReGain, Κωνσταντίνος Κεσεντές.

Χαμηλοί μισθοί, κατώτερες συνθήκες εργασίας και απουσία αντίστοιχων θέσεων εργασίας με αυτές στις οποίες εργάζονται σήμερα είναι οι βασικοί λόγοι που κρατάνε στο εξωτερικό τους Έλληνες του brain drain.

«Τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που έβλεπα να είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα ήταν κατώτερα των προσδοκιών μου, σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες, το εργασιακό περιβάλλον, τις απολαβές, τις δυνατότητες εξέλιξης» περιέγραψε η Γεωργία Μοσχόβου, υπεύθυνη επικοινωνίας στη VISA ΝΑ Ευρώπης, που μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στην Ολλανδία. «Υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, όπως είναι η εταιρεία όπου εργάζομαι σήμερα, αλλά για να βρεθεί κάτι ανάλογο χρειάζεται αρκετή αναζήτηση από τους υποψηφίους. Έχει γίνει πρόοδος, υπάρχουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, για αυτό άλλωστε και εγώ γύρισα τώρα και όχι νωρίτερα. Αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.»

Το 37% των Ελλήνων του brain drain απάντησε ότι, αν επέστρεφε στην Ελλάδα, θα επιθυμούσε να εργαστεί σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Μόλις το 7% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εργαστεί σε μεγάλη ελληνική επιχείρηση.

«Πέρασα πολλές νύχτες, πολλούς μήνες με την σκέψη αν πραγματικά έπρεπε να γυρίσω. Το να μεγαλώσουν τα παιδιά μου στην Ελλάδα ήταν από τους βασικούς λόγους που θέλαμε να επιστρέψουμε. Όμως, η εύρεση εργασίας ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που έπρεπε να αντιμετωπίσω. Αν δεν είχα εξασφαλίσει μία δουλειά που μου αποφέρει αυτά που θέλω, δεν ξέρω αν θα είχα επιστρέψει» παραδέχθηκε η σύμβουλος επιχειρήσεων, Ελένη Πετροπούλου, που βρήκε τελικά εργασία μέσω της πλατφόρμας Jobs in Greece της BrainReGain ως σύμβουλος τραπεζικής στην Accenture Ελλάδας.

Στην πλατφόρμα Jobs in Greece της BrainReGain έχουν ανέβει μέχρι σήμερα 350 αγγελίες από 100 ελληνικές εταιρείες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς το 84% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις τους επόμενους 12 μήνες.

«Tο brain regain είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα» τόνισε ο Γιάννης Παπαχρήστου, διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο ANT1 και μέλος ΔΣ της BrainReGain. «Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να γίνουν καταλύτης για κοινωνική και οικονομική καινοτομία στην χώρα, καθώς έχουν εκτεθεί σε τεχνογνωσία και σε καλές πρακτικές άλλων χωρών. Η πολιτεία και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να τους προσελκύσουν».

«Και εγώ και η σύζυγός μου δεν το μετανιώσαμε ούτε για μία στιγμή που γυρίσαμε στην Ελλάδα» είπε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Accenture στην Ελλάδα. «Το branding της χώρας έχει αλλάξει και γίνεται μαγνήτης για εταιρείες και εργαζόμενους από το εξωτερικό. Το 11% των κορυφαίων Ευρωπαίων ερευνητών με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη είναι Έλληνες, αλλά δεν εργάζονται στην Ελλάδα.»

Από τις κάρτες εργασίας έως το σοκ της οδήγησης

Αξιοκρατία, διαφάνεια και ασφάλεια είναι η πρώτη εξασφάλιση που ζητάει για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 35% των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στη δεύτερη θέση- με 33%- έρχεται το επίπεδο των αμοιβών και παροχών.

«Η οικειότητα είναι από τα βασικά θετικά χαρακτηριστικά του εργασιακού χώρου στην Ελλάδα και νοιώθεις πιο γρήγορα μέλος μίας ομάδας» σημείωσε ο Δημήτρης Ψαρράς που επέστρεψε στην Ελλάδα το 2019.

«Όμως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στις πολιτικές των επιχειρήσεων. Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν καταγεγραμμένες διαδικασίες για τα πάντα. Αυτό μπορεί να προκαλεί γραφειοκρατία, όμως παράλληλα δίνει ένα αίσθημα οργάνωσης και ασφάλειας στον εργαζόμενο. Επίσης είναι σημαντική η διαδικασία αξιολόγησης του εργαζόμενου, να γίνεται με ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι εταιρείες στην Ελλάδα πρέπει να χτίσουν ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον.

Στις αρνητικές εμπειρίες της επιστροφής στην χώρα είναι οι κακές υποδομές και η κουλτούρα οδήγησης. Νομίζω ότι έχω καταστρέψει πολλούς καθρέπτες στην προσπάθειά μου να οδηγήσω στους ελληνικούς δρόμους.»

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν το εργασιακό τους περιβάλλον στη νέα εποχή» σημείωσε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της METRO ΑΕΒΕ, που επίσης επαναπατρίσθεικε από το εξωτερικό.

«Πρέπει να μάθουμε να μετράμε διαφορετικά την απόδοση των εργαζομένων, όχι με βάση τις ώρες εργασίας αλλά με βάση τους δείκτες απόδοσης (KPIs) και τα αποτελέσματα που θέλουμε. Να αναρωτηθούμε πόσο ταιριάζουν αυτά με τις ψηφιακές κάρτες εργασίας που επιβάλλουμε στα στελέχη. Μερικές φορές οι πρακτικές μας είναι ασύμβατες με τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να βελτιώσουμε και να κάνουμε πιο ελκυστικό το εργασιακό περιβάλλον.»

Σύμφωνα με μελέτη της πρωτοβουλίας BrainReGain το 21% των Ελλήνων του εξωτερικού θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα άμεσα ή στους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι δεσμοί με την χώρα δεν έχουν διαρραγεί.

Διαβάστε ακόμη

3+1 στοιχήματα τον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία

Φουρλής: Έρχονται τα νέα ΙΚΕΑ – Το project στο Ελ. Βενιζέλος και το deal με τους Σουηδούς

ΤΧΣ: Στα €4 η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών της Πειραιώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ