Η ελληνική οικονομία είναι απίθανο να ανακτήσει την προ της πανδημίας επίπεδο φέτος, επειδή η τουριστική περίοδος θα είναι πολύ αδύναμη, εκτιμά η Capital Economics, αν και προβλέπει εκτόξευση του ΑΕΠ κατά 8%. Η στήριξη της ΕΚΤ θα κρατήσει την αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαμηλά στο 0,75% φέτος, στο 1% το 2022 και στο 1,25% το-2023. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 8% φέτος και στο 3,5%, και στο 2,5% το 2023 ενώ η ανεργία θα μειωθεί ελαφρώς στο 14,8% το 2023.

Η Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, αλλά όχι τόσο σοβαρά όσο η ισπανική ή η πορτογαλική οικονομία και τώρα βιώνει μια ισχυρή ανάκαμψη: μετά την καταγραφή αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο αναμένει η CE ότι το οικονομία να επεκταθεί περαιτέρω το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των επιχορηγήσεων της ΕΕ αλλά αυτές δεν είναι πανάκεια, ιδίως δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω των αργών προμηθειών και της υλοποίησης των έργων.

Ο Τουρισμός

Σε ότι αφορά στον τουρισμό, οι αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά μόνο σε περίπου 40% των επιπέδων του 2019. Η CE προβλέπει πλήρη ανάκαμψη το επόμενο έτος, με βάση την παραδοχή ότι η πανδημία έχει επέλθει υπό έλεγχο. Τούτου λεχθέντος, υπήρξε μια απότομη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων Covid σε Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αν και η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους είναι μεταξύ των υψηλότερα στον κόσμο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι διαχειρίσιμο, επειδή τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στην έκτακτη αγορά περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ (PEPP).

Όταν το PEPP λήξει, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω της τακτικής προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα:

Γιώργος Προκοπίου στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον Σκαραμαγκά

Παιδικοί σταθμοί – ΕΣΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

ΚΥΑ: Ποιος μπαίνει, ποιος μένει εκτός σε εστίαση, διασκέδαση, θεάματα, χώρους αναψυχής