Σε ρυθμούς …2017 κινείται η αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων λόγω της πανδημίας, χωρίς πάντως η πτώση να μεταφράζεται και σε μείωση ενοικίων σε ό,τι έχει να κάνει με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Τα στοιχεία από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cerved δείχνουν ότι οι, τύπου «Αirbnb» βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση λόγω της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τζίρου που ξεπερνά το 50%.

«Από σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2019 σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ το 2020», αναφέρει σχετική έκθεση της γνωστής εταιρείας αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά. «Όλα αυτά, σε μία αγορά η οποία μέσω των φόρων απέδωσε περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 στα κρατικά ταμεία, με τα ευρύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία να υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, δηλαδή πριν την πανδημία».

Σύμφωνα με την εταιρεία και σε συνέχεια της επεξεργασίας των στοιχείων από την εξειδικευμένη εταιρεία AirDNA, στα τέλη Δεκεμβρίου, οι ενεργές καταχωρίσεις στην Αθήνα ήταν πάνω από 7.100 που αντιστοιχεί στα αντίστοιχα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2017. Εν μέσω πανδημίας, το 2020, στο Κουκάκι και το εμπορικό τρίγωνο, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός διαμερισμάτων η πτώση των ενεργών καταχωρίσεων, είναι μικρότερη.

Συγκεκριμένα, στο εμπορικό τρίγωνο, οι ενεργές καταχωρίσεις μειώθηκαν μόνο κατά 11% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και στο Κουκάκι κατά 18%. Στο Κολωνάκι, η πτώση ήταν στο 36%, στο Θησείο στο 28,5%, στο Νέο Κόσμο στο 25% και στα Εξάρχεια στο 31%.

Aπό την έναρξη της πανδημίας δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι με το «πάγωμα» της τουριστικής δραστηριότητας θα επέστρεφαν στις μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικίες που είχαν καταχωρηθεί στο Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με άμεσο αποτέλεσμα τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην κτηματαγορά (αύξηση ενοικίων, περιορισμός της χρήσης κατοικίας στο κέντρο κ.λπ).

Ωστόσο, αν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση με σημαντική μείωση στο έσοδο, οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίστηκαν στον αναμενόμενο βαθμό.

Μικρή μείωση σημειώθηκε στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας της τάξης του 0,7% ενώ στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης παρατηρήθηκε μείωση -7%

Γιατί τα ενοίκια παραμένουν υψηλά τη στιγμή που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις «πέφτουν»;

Η Cerved καταγράφει τις εξής αιτίες

  • Τα ακίνητα τύπου Airbnb αποτελούν διαφορετικό «προϊόν» κατοικίας και δεν σχετίζεται με την κλασσική κατοικία 70 τμ. – 120τμ. που θα αναζητήσει η μέση ελληνική οικογένεια.
  • Υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα διαμερισμάτων, ιδιαίτερα ακίνητα έως 15 ετών. Κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα είχε παγώσει κυρίως λόγω μη χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
  • Πολλά παλαιά ακίνητα προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά έχουν ανακαινισθεί (π.χ. πρόγραμμα Εξοικονομώ) και ο ιδιοκτήτης προσδοκά να αποσβέσει το κεφάλαιο επένδυσης και να βελτιώσει την απόδοση του ακινήτου.
  • Παράλληλα είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι που δεν μπορούν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Διαβάστε ακόμη:

«Ξεπαγώνει» η εκτός σχεδίου δόμηση – Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις πολεοδομίες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αυτές είναι οι κυρώσεις για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο

Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα η «συστάδα» με τις 14 βίλες στη Μύκονο