Η ΕΤΕπ θα παραμείνει αρωγός της ελληνικής αναπτυξιακής προσπάθειας και ως εκ τούτου θα είναι δίπλα στην επόμενη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, είναι το μήνυμα του Προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

«Θα είμαστε συμπαραστάτες της ελληνικής κυβέρνησης συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση δράσεων με τις οποίες θα μετασχηματιστεί οικονομικά ολόκληρη η περιοχή», σημειώνει ο κ. Χόγιερ μιλώντας στο ΝΜ.

«Ήδη γίνονται κάποιοι σχεδιασμοί, αλλά πιο ουσιαστική δουλειά μπορεί να γίνει αφού “κλειδώσει” το νέο ΕΣΠΑ και προσδιοριστούν τα κεφάλαια που θα δοθούν από την ΕΕ. Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο δράσεων για το μετασχηματισμό της περιοχής. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε αυτές τις δράσεις που θα αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μεγιστοποιήσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και το κυρίαρχο στις συζητήσεις που είχε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τους οποίους έκανε διαδοχικές συναντήσεις.

Υπενθυμίζεται πως υπεγράφησαν τρεις δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και ΔΕΗ αντίστοιχα.

Η χρηματοδότηση προς τις δύο εμπορικές τράπεζες θα κατευθυνθούν σε προγράμματα στήριξης επενδύσεων στον γεωργικό και αγροδιατροφικό κλάδο, καθώς και στον κλάδο της βιο-οικονομίας. Τα δε διαθέσιμα Κεφάλαια σε τέτοιες δράσεις δύναται να φθάσουν ως τα 560 εκατ. ευρώ.

Τα 100 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.