Σε επαναληπτικό πλειστηριασμό οδηγούνται οι κεντρικές αποθήκες της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», πιο γνωστή ως Super Market Καρυπίδη, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής.

Το αρχικό σφυρί χτύπησε στις 15 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και τιμή εκκίνησης 953.000 ευρώ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Έτσι τώρα έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει ξανά στις 25 Οκτωβρίου, με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στις 715.125 ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Πρόκειται ειδικότερα για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 21.665 τ.μ. , με τα επ’ αυτού βιομηχανικά κτίρια με επιφάνεια χώρων κύριας χρήσης 4.123,96 τ.μ. και χώρων βοηθητικής χρήσης 1.060,17 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Κρυονέρι ή Ξηροκώμη» της κτηματικής περιοχής Λακκώματος Χαλκιδικής.
Το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη 95 μέτρων στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και 100 μέτρων σε αγροτικό δρόμο που είναι κάθετος στην Εθνική οδό, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί με άδεια του 1983 δύο βιομηχανικά κτίρια τα οποία αναπτύσσονται σε υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Τα κτίσματα είναι συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές και επικάλυψη πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου.
Το Κτίριο Α αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 403,19 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μωσαϊκό, ισόγειο επιφάνειας 1.487,45 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μάρμαρο, όροφο επιφάνειας 250,96 τ.μ. και διαθέτει χώρους γραφείων και δάπεδα από μάρμαρο.


Το Κτίριο Β αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 656,98 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μωσαϊκό, ισόγειο επιφάνειας 2.087,08 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μάρμαρο, όροφο επιφάνειας 298,20 τ.μ. και διαθέτει χώρους γραφείων, αποθήκη – αρχείο, δύο χώρους λουτρών και δάπεδα από μάρμαρο. Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση εκτίμησης, η ποιότητα κατασκευής τους κτιρίου είναι η συνήθης της εποχής τους και ο βαθμός συντήρησής τους μέτριος έως κακός.

Επίσης, παραμένουν χωρίς χρήστες και εγκαταλελειμμένα για πολλά χρόνια και έχουν λεηλατηθεί μερικώς, ενώ απαιτούν ριζική ανακαίνιση. Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος και διαθέτει περιμετρική περίφραξη με τοιχίο από μπετόν, μεταλλικά κιγκλιδώματα και δύο θύρες οχημάτων εισόδου – εξόδου.

Το «κανόνι» και τα «απόνερα»

Τόσο αυτός όσο και άλλοι πλειστηριασμοί που έχουν προηγηθεί για διάφορα καταστήματα της εταιρείας αποτελούν τα… «απόνερα» της κατάληξης που είχε η επέκταση της «Karipidis Bros», -με τότε επικεφαλής τον Θεόδωρο Καρυπίδη και βασικό αντικείμενο την κατασκευή παλετών-, στην αγορά των σούπερ μάρκετ, μέσω της εξαγοράς, το 2014, της αλυσίδας Αρβανιτίδη, η οποία διέθετε δίκτυο 150 σημείων στη Β. Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.
Τον Φεβρουάριο του 2016 η συμφωνία franchise λύθηκε εξαιτίας του ναυαγίου της «Μαρινόπουλος» που εξελίχθηκε σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.
Στην αίτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε η Αφοί Καρυπίδη στις 20 Μαΐου 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών περιλαμβανόταν ιδιωτικό συμφωνητικό με την Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ, βάσει του οποίου η δεύτερη θα διέγραφε το 80% των οφειλών της Καρυπίδης, δηλαδή 83 εκατ. από σύνολο 103,83 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα 20,76 εκατ. προβλεπόταν η μεταβίβαση 20 καταστημάτων της.

Σημειώνεται ότι τα χρέη της εταιρείας «Super Market Καρυπίδη» έφταναν τα 174 εκατ. με τα 117 εκατ. να αφορούν τους προμηθευτές και τον Μαρινόπουλο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, ενώ ακολουθούσε το ΙΚΑ (με 28,2 εκατ.), το Δημόσιο (με 22 εκατ.), κ.ά.

Τελικά, η αλυσίδα κατέρρευσε την ίδια περίπου περίοδο που ο Θ. Καρυπίδης αναλάμβανε τα ηνία της ΠΑΕ Άρης. Στις 2 Απριλίου 2019 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε σε πτώχευση την «Super Market Καρυπίδη», ορίζοντας χρόνο παύσεως των πληρωμών την 31-03-2017 και διατάσσοντας τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας.

Έκτοτε ακίνητα της εταιρείας βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί, με επισπεύδουσα συνήθως τη σύνδικο πτώχευσης.

Διαβάστε ακόμη 

Εξωδικαστικός: «Δια νόμου» δεκτές οι ρυθμίσεις για ευάλωτους οφειλέτες

Τα γαμοπίλαφα της Νέας Υόρκης, ο λάκων υπουργός και τα χτυποκάρδια των servicers, το «beef» του Μαξίμου για το ΤΧΣ και ο Βακάκης στα κεραμίδια

Τι απέγιναν οι δράσεις της «Έκθεσης Πισσαρίδη» – Πού βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ