Οικονομία

Έκρηξη οφειλών του κράτους πάνω από τα 6 δισ ευρώ τον Αύγουστο παρά τη δόση

  • newsroom


Σοκ από τα στοιχεία του ΓΛΚ - Αυξήθηκαν κατά 30 εκατ. ευρώ τα χρέη ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων παρά τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης του Ιουλίου - Αγωνία και φόβος να χαθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ παρά το σπριντ από τον Γιώργο Πιτσιλή το Σεπτέμβριο με επιστροφές 1,6 δισ. ευρώ

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους αυξήθηκαν!

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν από 5,4 δισ. τον Ιούλιο σε πάνω από 6,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο!

Συγκεκριμένα τα “φέσια” του κράτους προς την αγορά παρέμειναν τον Αύγουστο στα 3,912 δισ. ευρώ, μόλις 5 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι αυξήθηκαν κατά 30 εκ. ευρώ τα χρέη ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων.

Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 2,114 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο.

Παρά το σπριντ από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή με επιστροφές 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο στελέχη του ΓΛΚ εκφράζουν αγωνία για την πρόοδο της αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών (νοσοκομεία, έκδοση συντάξεων) καθώς αν ως τις 31 Οκτωβρίου δεν υπάρξουν στοιχεία ότι επιτυγχάνεται καθαρή μείωση στο στοκ των ληξιπρόθεσμων του κράτους κατά 1,2 δις. ευρώ η τελευταία υπό-δόση των 800 εκατ. ευρώ χάνεται.

“Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε” δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ την ίδια ημέρα το Euro Working Group ασχολήθηκε πολύ λίγο με την Ελλάδα καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν επαρκή πρόοδο.

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Οκτωβρίου -που με βάση το πρόγραμμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση- η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει “στο νήμα” την εκταμίευση μιας υπο-δόσης που κανονικά ήταν διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του ESM από τον Ιούλιο.

Αν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταφέρουν να απορροφήσουν το συνολικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ και να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους αποδεικτικά στοιχεία ως το τέλος Οκτωβρίου, η δόση χάνεται.

Διότι για να εγκριθούν τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ από την δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο (ως μέρος του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ) αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού.

Διαβάστε το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού