search icon

Οικονομία

Δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις αναζητεί η κυβέρνηση

«Πυροσβεστικά μέτρα» για να μην αυξηθούν τα εισιτήρια των λεωφορείων – Η εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου αποτελεί το «κλειδί», προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας

«Οριζόντια» παρέμβαση για να μην αυξηθούν τα εισιτήρια των λεωφορείων επιχειρεί η κυβέρνηση. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών επιδοτεί άμεσα τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής και τα εισιτήρια μετακίνησης εκατομμυρίων πολιτών καθημερινά.

Αναζητεί, όμως, διαρκώς και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει να επεκτείνει τις παρεμβάσεις, με νέα μέτρα κατά των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Άμεσα, με βάση την τροπολογία, προβλέπεται ότι για το έτος 2022, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ) θα λάβει, από τον κρατικό προϋπολογισμό μεγαλύτερη επιδότηση από το ισχύον προβλεπόμενο ποσοστό (μέχρι το 40% του ετήσιου λειτουργικού κόστους προ αποσβέσεων), για την κάλυψη του πρόσθετου ετήσιου λειτουργικού ελλείμματος των εταιρειών του Ομίλου ΟΑΣΑ.

Ορίζεται ρητά ότι, η ανωτέρω πρόσθετη επιδότηση διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη της αύξησης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των εταιρειών του Ομίλου ΟΑΣΑ και η έκτακτη δαπάνη αγγίζει τα 34 εκατ. ευρώ.

Η εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου αποτελεί πλέον το «κλειδί» προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαία η «μετάγγιση» ρευστότητας με επιπλέον έσοδα από τον Τουρισμό φέτος (σε σχέση με το 2019), προκειμένου να αναπληρωθούν διαρροή συναλλάγματος ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα (προς Ρωσία και αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες κυρίως), για την αγορά πανάκριβου πετρελαίου και την προμήθεια αυξημένου κόστους Ενέργειας.

Προς το παρόν πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνει συνεχώς στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους, έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος.

Αν όμως τα φορολογικά έσοδα κινηθούν τελικά σε υψηλά επίπεδα, ενώ «ξεφουσκώσει» κάπως και το αυξημένο κόστος που επωμίζεται η χώρα και το κράτος για φυσικό αέριο και καύσιμα, τότε εκτιμάται πως ανοίγει ο δημοσιονομικός «διάδρομος» για ακόμα περισσότερες «ανάσες» προς όφελος των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Οι 7 στις 7 δημοσκοπήσεις, η «φωτογραφία» του Πολεμικού Ναυτικού, η μοιρασιά Ιωάννου στις μετοχές ΑΒΑΞ και το μισό δισ. της Microsoft για τους εργολάβους

Φορολογική δήλωση: Εισόδημα από AirΒnΒ και άλλοι «γρίφοι» για τα ακίνητα

ΟΠΑΠ: Επιτεύξιμος ο στόχος για ετήσια EBITDA 720 εκατ. ευρώ (pic)

 

Exit mobile version