Οικονομία

Δημοσιονομικός χώρος για παροχές λόγω εκτίναξης της οικονομίας έως 7%

  • Κωστής Πλάντζος


Στο τραπέζι ξανά τα σχέδια για "μέρισμα ανάπτυξης" τον Δεκέμβριο - Ανακοινώσεις με τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο

Παρά την έκρηξη ακρίβειας και τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την ακρίβεια, στην κυβέρνηση κάνουν σχέδια και για επιπλέον στοχευμένες παροχές ως τον Δεκέμβριο, λόγω του έξτρα δημοσιονομικού χώρου που φαίνεται πως διανοίγεται. Τον Σεπτέμβριο το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 3 δισ. μικρότερο από όσο είχε εκτιμηθεί για το 9μηνο (στα 10,1 αντί 13 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα), η ανάπτυξη δείχνει να ξεπερνά το 7%.

«Θα είναι απόφαση της κυβέρνησης πώς θα αξιοποιηθεί» το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έλεγε αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Πρώτη προτεραιότητα όμως είναι η επιδότηση των λογαριασμών για άμεση αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις» τόνισε μιλώντας χθες στο ΟΡΕΝ ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και προανήγγειλε μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια υπηρεσιών και, ως τα τέλη των δήμων. Όπως τόνισε «οι εναλλακτικές που εξετάζονται αφορούν τόσο τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, όσο μία προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο τιμολόγιο των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών των δήμων. Σκοπός είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών, η οποία- διαφορετικά- ενδεχομένως να ήταν και άνω του 15%, σε κάποιες περιπτώσεις».

Ταυτόχρονα, το ΥΠΟΙΚ καταβάλλει προσπάθεια ώστε το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης να καταβληθεί στη συντριπτική του πλειοψηφία μέσα στο Νοέμβριο. Το επίδομα θα κυμανθεί φέτος από 100 έως 750€, με διευρυμένα τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια στις 14.000€ για τον άγαμο και στις 26.000€ για οικογένεια με 2 παιδιά (ή 32-35 χιλιάδες για πολύτεκνους με 4 και 5 παιδιά).

Επίσης της επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει και η γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης» στην οποία θα απευθύνονται τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά ώστε η Πολιτεία να αναλάβει τα έξοδα επανασύνδεσης ρεύματος, αλλά και την πληρωμή του για κάποιο διάστημα. Σύμφωνα με τον υπ. Περιβάλλοντος ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται στα 40 εκατ ευρώ».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγγειλε πρόγραμμα διευκόλυνσης πληρωμών για τους πιο ευάλωτους, το οποίο και θα εξειδικευτεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για το εγγύς μέλλον όμως, ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους στο τέλος της χρονιάς, ενώ στο τραπέζι πάντα υπάρχουν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στην συζήτηση για το προϋπολογισμό το Δεκέμβριο. «Προς το παρόν θα έρθει η μείωση του ΕΝΦΙΑ παραπάνω για την ερχόμενη χρονιά , νομίζω με τον προϋπολογισμό θα έχουμε τις ανακοινώσεις , ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο κόσμος του χρόνου θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ότι μέχρι τώρα», όπως ανέφερε στο ΣΚΑΙ.

Στο εισόδημα των φορολογούμενων θα συμβάλει και η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «θα είναι αρκετά σημαντικότερη από την αύξηση που δόθηκε πέρυσι. Απομένει να δούμε και τα ποσοστά με βάση και τις εξελίξεις που θα έχουμε. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να πάρουν ένα κοινωνικό μέρισμα» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται ως το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη:

Εφορία: Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις του 2015

Το «μυριάκι» της ΕΧΑΕ, ο Ισραηλινός μεγιστάνας, το φιλέτο της Αναβύσσου και οι ατέρμονοι οικογενειακοί καυγάδες

O Kυριάκος Μητσοτάκης απαντά στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία