Οικονομία

ΔΝΤ: «Συνιστούμε μείωση συντάξεων και αφορολογήτου»

  • Μάριος Ροζάκος


Την πάγια σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις

του Μάριου Ροζάκου

Την πάγια σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για «πιο φιλικές προς την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές», επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα” και δεν επιβάλλει πολιτικές στη χώρα μας.

Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό «πράσινο φως» του Euro Working Group για την αποφυγή της περικοπής των συντάξεων και την εφαρμογή των θετικών μέτρων, ο κ Ράις δήλωσε: «Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα με την Ελλάδα, άρα δεν εμπλεκόμαστε λεπτομερώς στις συζητήσεις. Είναι θέματα της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, τα οποία αντιμετωπίζονται μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το Ταμείο «συνεχίζει να προτρέπει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (όπως το προνομοθετημένο πακέτο μέτρων για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου), ώστε να υιοθετηθούν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στη χώρα μας, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι «το Ταμείο δεν επιβάλλει πολιτικές στην Ελλάδα. Δεν είναι σε θέση να το κάνει. Το ΔΝΤ δεν επιβάλλει πολιτικές στα μέλη του. Είναι δικές τους πολιτικές αυτές που εφαρμόζονται και εμείς προσπαθούμε να τα υποστηρίξουμε. Δεν έχουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, έχουμε πλαίσιο μεταπρογραμματικής εποπτείας, εντός του οποίου επισκεπτόμαστε κατά διαστήματα τη χώρα, παρακολουθούμε την οικονομία και προσφέρουμε αναλύσεις, με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες του Ταμείου θα επισκεφθούν ξανά την Αθήνα στις αρχές του 2019, ενόψει της δημοσιοποίησης της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσής τους για την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου.

Απόρρητο Απόρρητο