Προκειμένου να καταβληθούν τα ποσά που συσσωρεύτηκαν εν μέσω πανδημίας αλλά δεν ρυθμίστηκαν, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, με κυρίαρχο το όπλο των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, για να εισπράξει ό,τι μπορεί από τις ανείσπρακτες οφειλές, οι οποίες σχηματίζουν πλέον ένα… βουνό σχεδόν 43 δισ. ευρώ.

Η περίοδος… χάριτος, που οριοθετήθηκε από την πανδημία, φαίνεται πως έφτασε στο τέλος της και μαζί με τις… μάσκες στην άκρη μπαίνει σταδιακά και η όποια «ανοχή» προς όσους φέσωσαν τον ΕΦΚΑ και δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Ηδη το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ άγγιξαν τα 400 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος (239,4 εκατ.) να προέρχονται από τις ρυθμίσεις (28 εκατ. από την κορωνορύθμιση).

Την επόμενη περίοδο εντατικοποιούνται και πάλι οι μηχανισμοί είσπραξης με στόχο την αύξηση των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Από την έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΑΟ έχουν εισπραχθεί συνολικά 8,22 δισ. ευρώ.

Αποστέλλονται 300.000 ατομικές ειδοποιήσεις

Σε πρώτη φάση θα αποσταλούν 300.000 Ατομικές Ειδοποιήσεις, ενώ εξετάζεται η αναστολή χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΕΦΚΑ για υποβολή ΑΠΔ σε οποιονδήποτε εργοδότη εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ανεξάρτητα από τη νομική του μορφή ή το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έκθεση του ΚΕΑΟ για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το χαρτοφυλάκιο των οφειλών αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος μαζί με τα πρόσθετα τέλη να εκτοξευτεί στα 42,83 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 41 δισ. ευρώ στις 31/12/2021.

«Φρέσκα» χρέη 1,35 δισ. ευρώ
Το εντυπωσιακό είναι πως η μεταβολή αυτή τη φορά δεν αφορούσε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις (που ήταν μόλις 459,5 εκατ. ευρώ), αλλά κατά κύριο λόγο «φρέσκα» χρέη 1,35 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» πρόκειται για τα χρέη που δημιούργησαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας οι εργοδότες (πρ. ΙΚΑ), από το 2020 έως το τέλος του 2021 και τα οποία έφτασαν στο ΚΕΑΟ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Χαρακτηριστικό είναι πως τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλέτες εργοδότες ήταν 474.610, ενώ στα τέλη Μαρτίου είχαν φτάσει στους 555.446. Το πλήθος των οφειλετών αυξήθηκε κατά 80.836 μητρώα, δηλαδή κατά 17%.

Λίγο-πολύ πρόκειται για τους εργοδότες που δημιούργησαν νέα χρέη την περίοδο της πανδημίας. Η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών, δηλαδή οι 45.836 (57%) δημιούργησαν μικρά χρέη έως 15.000 ευρώ.

Εκτός από τους εργοδότες, χρέη στην πανδημία δημιούργησαν και πάνω από 300.000 μη μισθωτοί.

Παρόλα αυτά, η ένταξη στην κορωνο-ρύθμιση των 72 δόσεων είναι μάλλον αναιμική. Στα τέλη του 2021 -όταν υπήρχαν στο τραπέζι μόνο οι οφειλές των μη μισθωτών- είχαν ενταχθεί μόλις 11.210 οφειλέτες.

Στα τέλη Μαρτίου, όταν είχαν «πέσει» στο σύστημα και οι οφειλές των μη μισθωτών και έκλεινε η ένταξη στη ρύθμιση, εντάχθηκαν συνολικά 61.918, από τους 400.000 και πλέον οφειλέτες της πανδημίας (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσοι είχαν χρέη και πριν και απλώς τα αύξησαν μέσα στην πανδημία).

Οι υπόλοιποι, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση, θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Τι λένε οι αριθμοί

Περίπου 10 δισ. χρωστούν 2.313 οφειλέτες (οφειλές πάνω από 1 εκατ.). Το 82% των οφειλετών έχει χρέος έως 15.000 ευρώ.

Οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ έφτασαν σε πλήθος τις 863.033 για οφειλές ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Πλήθος οφειλετών ανά εύρος οφειλής

  • υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.993.856 οφειλέτες (82,27% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας,
  • το 90,47% των οφειλετών (2.192.524 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας,
    μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 85.656 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (14,03% του τρέχοντος υπολοίπου),
  • το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.313 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,13% του υπόλοιπου οφειλών).

Τι προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2022

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 2022 θα κινείται σε 4 άξονες με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών και την αύξηση των εσόδων του e-ΕΦΚΑ καθώς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Οι κυριότεροι άξονες δράσεις προβλέπουν διαχείριση και ανάλυση του χαρτοφυλακίου οφειλών, καθώς και εντατικοποίηση των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών-αύξηση εσόδων, ενώ οι άλλοι δύο άξονες δράσης προβλέπουν αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομής καθώς και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ΚΕΑΟ.

Στο πλαίσιο του Άξονα 1 θα υλοποιηθούν οι δράσεις:

Καθημερινή παρακολούθηση των εντάξεων νέων οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο.
Συστηματική διενέργεια ελέγχων ορθότητας και πληρότητας των στοιχείων Μητρώου Οφειλετών με διασταύρωση και άντληση στοιχείων από κάθε διαθέσιμη πηγή (Γ.Γ.Π.Σ., Γ.Ε.ΜΗ., ΕΛ.ΑΣ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Εθνικό τυπογραφείο)
Καταγραφή προδιαγραφών για τη δημιουργία ροής ενημέρωσης του μητρώου του Κ.Ε.Α.Ο. με τις μεταβολές στοιχείων που καταχωρούνται στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ (μεταβολές στοιχείων μητρώου μη μισθωτών ασφαλισμένων)
Εφαρμογή διαδικασιών για τον διαχωρισμό των οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας
Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή της μεθοδολογίας Triage για τους οφειλέτες με συνολική οφειλή στο Κ.Ε.Α.Ο. άνω των 300.000 ευρώ

Διαβάστε επίσης: 

Η ντροπή της Ακρόπολης (και της Μυκόνου), οι φήμες για ΙΝΤΡΑΚΑΤ και BC Partners, ο Κούτρας και η Αττική Οδός, ο Καμπάς και η ντρίπλα του Τσαμάζ 

Τράπεζες: Πόσο εκτεθειμένες είναι σε Ρωσία και Ουκρανία – Πώς ο πόλεμος επηρεάζει τη διεθνή τους παρουσία 

Συνεχίζει ανοδικά για τρίτη ημέρα το πετρέλαιο – Περιορίζουν τα κέρδη οι φόβοι για ύφεση