Λίγες μέρες διορία έχουν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή των υποχρεώσεων τους στην εφορία, καθώς στα τέλη Αυγούστου λήγουν οι προθεσμίες τόσο για τον φόρο εισοδήματος, όσο και τη δεύτερη δόση επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου και έως τον Φεβρουάριο 2023 θα πρέπει να πληρωθούν ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, οι οφειλές σε ρύθμιση και η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες καταβολές μέσω των πιστωτικών καρτών.

Τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθούν σε παραπάνω δόσεις μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των τραπεζών.

Όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή του φόρου εισοδήματος έως τις 30 Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Ειδικότερα:

Φόρος εισοδήματος

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ, άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τις 31.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Αν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τέλος του Αυγούστου, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στις 31 Αυγούστου 2022 λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που τα ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η Ιουλίου η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

Πάντως, οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν τον Αύγουστο καθώς τους επόμενους μήνες έρχονται και νέα ραντεβού με την Εφορία.

Διαβάστε ακόμη:

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Ευπρόσδεκτα τα ρεκόρ αλλά αναγκαίο τώρα το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο στον τουρισμό

Κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ: Στο dark web τα αρχεία που έκλεψαν οι χάκερ (pics)