Παράταση στις διορίες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που κανονικά λήγουν την Παρασκευή 29 Μαρτίου, έως την Τρίτη 2 Απριλίου τουλάχιστον, προσανατολίζεται να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο λόγος είναι πως η τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου συμπίπτει φέτος με την ειδική τραπεζική αργία για το Πάσχα των Καθολικών. Αυτό δημιουργεί όμως καθυστερήσεις και πολλαπλά προβλήματα, στην πληρωμή και εκκαθάριση των πληρωμών. Και καθώς ούτε την Δευτέρα 1η Απριλίου θα εκτελούνται τραπεζικές εργασίες, οι υπόχρεοι θα έπρεπε να πληρώσουν για τους τρέχοντες φόρους ή δόσεις, το αργότερο αύριο Πέμπτη 29 Μαρτίου. Αλλιώς η πληρωμή τους θα εμφανιζόταν ως εκπρόθεσμη, την Τρίτη 2 Απριλίου -δηλαδή μετά τις 30 Μαρτίου που είναι η τελευταία εργάσιμη του μήνα. Σε τέτοια περίπτωση, χιλιάδες φορολογούμενοι θα κινδύνευαν να χάσουν τις ρυθμίσεις που έχουν, παρότι θα τις είχαν πληρώσει 5 μέρες νωρίτερα!

Επιπλέον, και όσοι φορολογούμενοι αναμένουν να εισπράξουν μισθούς, αμοιβές κλπ που καταβάλλονται τελευταία εργάσιμη του μήνα (Παρασκευή 30 Απριλίου), δεν θα έχουν διαθέσιμα τα χρήματα πριν τις 2 Απριλίου που θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς τους. Και άρα δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν έγκαιρα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε παράταση μέχρι 2 Απριλίου 2024 για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων εξόφλησης οφειλών και ρυθμίσεων, εξαιτίας των ειδικών αργιών διατραπεζικών συναλλαγών στις 29.03.2024 (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών) και 01.04.2024 (Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών).

Τονίζεται πάντως πως η παράταση που δίνεται δεν αφορά την προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων e-Ε.Φ.Κ.Α. Δημοσίου Τομέα του Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, ως προς τις οφειλές ΕΦΚΑ, παρατείνεται μέχρι και την Τρίτη 2.4.2024 η προθεσμία καταβολής:

· τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024,

· τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024,

· τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. Ο.Γ.Α.,

· ασφαλιστικών εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κ.λπ με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024 και

· δόσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024.

Όσον αφορά στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) e-Ε.Φ.Κ.Α. Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024 (01/2024), εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024 (02/2024), η διορία λήγει, όπως έχει καθορισθεί, την Δευτέρα 1.4.2024.

Διαβάστε ακόμη 

Moody’s: Ισχυρό το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες – Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά (πίνακας)

Το επιχειρηματικό αποτύπωμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Καναδά

Folli Follie: «Δεν καταχράστηκα χρήματα, απλώς κάποια πράγματα ωραιοποιήθηκαν» υποστηρίζει ο Κουτσολιούτσος στην απολογία του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ