ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα από τον ESM: Ορόσημο για την Ελλάδα η επενδυτική βαθμίδα – Εντυπωσιακή η ανάκαμψη

Την αναβάθμιση της χώρας από τον DBRS σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας χαιρέτισε ο ESM - «Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη» - Εγκωμιαστικά σχόλια από το Bloomberg - Άλλαξε «πίστα» η Ελλάδα: Ανάπτυξη, σταθερότητα και σοβαρότητα έφεραν την αναβάθμιση

Εύσημα στην Ελλάδα απένειμε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος χαιρέτισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάνοντας λόγο για ένα ορόσημο.

«Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο», χάρη «στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και του λαού της Ελλάδας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ESM, σε ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα X.

Και πρόσθεσε: «Η προσαρμογή ήταν δύσκολη, αλλά κατά την τελευταία δεκαετία η χώρα εισήγαγε διαρκείς μεταρρυθμίσεις, ανοικοδόμησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εργάστηκε για μια πιο βιώσιμη οικονομία. Μαζί με την υποστήριξη του ESM, η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη».

Τέλος, ο ESM επεσήμανε ότι «η προώθηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, οι επενδύσεις και η παραμονή σε μια συνετή δημοσιονομική πορεία θα ενισχύσουν την επιτυχία και την εμπιστοσύνη της αγοράς».

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας επήλθε μετά το χθεσινοβραδινό report του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος αναθεώρησε την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε ΒΒΒ (low).

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι αγορές είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσει την επιστροφή της Ελλάδας στο investment grade, το εν λόγω επίτευγμα, το οποίο αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της κρίσης.

Η αναβάθμιση του DBRS, όπως σημειώνει το έγκριτο πρακτορείο, είναι πιθανό να βρει κι άλλους μιμητές τους επόμενους μήνες (ακολουθούν οι αξιολογήσεις των S&P στις 20 Οκτωβρίου και Fitch στην 1η Δεκεμβρίου), ενώ ο ιαπωνικός R&I και ο γερμανικός Scope έχουν ήδη -από το καλοκαίρι- αποκαταστήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου μεσολαβεί η αξιολόγηση του Moody’s. Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος θεωρείται ο πλέον φειδωλός, διατηρεί την Ελλάδα τρία ολόκληρα βήματα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Μια απόσταση, η οποία θεωρείται απίθανο να καλυφθεί άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την στιγμή που ο DBRS είναι αναγνωρισμένος από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, τα ελληνικά ομόλογα εφεξής θεωρούνται ως «επενδύσιμα» από το σύνολο του ευρωσυστήματος, χωρίς να χρειάζονται τη σφραγίδα και των υπόλοιπων οίκων.

«Εκτός από σφραγίδα έγκρισης στην οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο DBRS είναι ένας από τους αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης στην Ευρωζώνη κι αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα υφίστανται μειώσεις μεγαλύτερες του κανονικού, όταν χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις σε πράξεις χρηματοδότησης» αναφέρει το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2010 και την πολυετή κρίση χρέους, ολοκληρώνοντας έναν μακρύ δρόμο θυσιών, απωλειών και δυσκολιών.

Διαβάστε ακόμα

Άλλαξε «πίστα» η Ελλάδα: Ανάπτυξη, σταθερότητα και σοβαρότητα έφεραν την αναβάθμιση

«Τιμές – φωτιά» για το ελαιόλαδο – Πόσο μπορεί να ακριβύνει ακόμη, ανησυχία για ελλείψεις

Πλήγμα στα κυκλώματα: Έρχεται μπλόκο για τα POS εξωτερικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""