Mισθούς από 684 έως 1.400 ευρώ προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα της χώρας (ΠΟΕΕΤ) η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργείο εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι μισθοί θα εφαρμοστούν άμεσα στους εργαζόμενους που απασχολούνται στους εργοδοτικούς φορείς που υπέγραψαν τη σύμβαση [Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ),Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας (ΟΕΖΕ), Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)].

Ωστόσο για να επεκταθεί σε όλο τον κλάδο η εφαρμογή της, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θα πρέπει να προηγηθεί κατάθεση ειδικής μελέτης και έγκριση της επέκτασης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Πάντως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι διαιτητικής απόφασης.

Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 10 έως 15 ευρώ, δηλαδή 1,5% αναδρομικά από 21 Φεβρουαρίου του 2019 και για μια 2ετία έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2021. Ετσι οι νέοι μισθοί θα κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ για άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς εκπαίδευση και θα κλιμακώνονται έως και τα 1.400 ευρώ για έγγαμους με 25ετή προϋπηρεσία και πτυχίο ανώτερης σχολής .

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι παρά την καταστροφολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να υπογράφονται στο πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η σύμβαση αφορά και τους διανομείς – ντελιβεράδες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Ο ελάχιστος μισθός διαμορφώνεται στα 741,66 ευρώ και ο ανώτερος στα 1.011 ευρώ για παντρεμένους με 9 χρόνια προϋπηρεσία. Στους όρους ενσωματώθηκαν και οι νέες διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων.

Πρόκειται για την πρώτη κλαδική σύμβαση που υπογράφεται συναινετικά με τους εργοδότες μετά από 12 χρόνια, καθώς οι αμοιβές ρυθμίζονταν στα χρόνια της κρίσης με διαιτητικές αποφάσεις και προσφυγές επί προσφυγών.