του Μάριου Ροζάκου

«Παράθυρο» επανεξέτασης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αφήνουν ευρωπαϊκές πηγές, με φόντο τη χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εθνικές εκλογές, θα εφαρμόσει πρώτα σημαντικές μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια, με όπλο τις μεταρρυθμίσεις αυτές, θα ζητήσει να μειωθούν τα πλεονάσματα. Οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, σημειώνοντας ότι απομένουν 2-3 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν έως την Καθαρά Δευτέρα, με κυριότερη το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, αλλά «υπάρχει χρόνος» για να διευθετηθούν. Επιβεβαίωσαν έτσι το πρωινό ρεπορτάζ του newmoney.gr (https://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/390582-i-moody%E2%80%99s-kai-oi-ekloges-%C2%ABstronoun%C2%BB-to-xali-gia-10etes-omologo).

«Το πώς μπορούμε να τα ξαναδούμε πρέπει να έχει λογική προορισμού και όχι αφετηρίας. Εάν γίνει αφετηρία, είναι πιθανό να κλονιστεί όλο το αφήγημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές και πρόσθεσαν: «Η αλήθεια είναι αυτή που είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί: Έχουμε κάτι προνομοθετημένο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο για ελάφρυνση του χρέους. Το Eurogroup πήρε μέτρα για το χρέος και μας έδωσε μια περίοδο “θερμοκηπίου”, χωρίς φόβους για κακό καιρό. Όλα αυτά δένονται ως κομμάτια σε αυτό που λέμε μεταμνημονιακό ορίζοντα της χώρας. Εάν (η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων) είναι ένας εθνικός, υπερκομματικός στόχος, που εξυπηρετείται από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, η απάντηση είναι κάπου ανάμεσα».

Οι ευρωπαϊκές πηγές αντέδρασαν έντονα στις επικρίσεις ότι η Κομισιόν είναι ελαστική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών: «Η Κομισιόν δεν παίζει και δεν μπορεί να παίζει προεκλογικά παιχνίδια. Εξάλλου, η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι πρέπει να κρατά τις αγορές ικανοποιημένες περισσότερο κι απ’ ό,τι τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τον νέο Έλληνα Επίτροπο, σε περίπτωση που αυτός έχει προταθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για «αχαρτογράφητα νερά». Όπως σημείωσαν, από το 1981 δεν έχει υπάρξει τέτοια κατάσταση, παρά μόνο μια ανάκληση Επιτρόπου (πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας, η οποία είχε αυτοπροταθεί για τη θέση) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ορίσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον εντολοδόχο πρόεδρο της Κομισιόν. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να προκύψει από τις ευρωεκλογές λειτουργούσα πλειοψηφία για να υποστηριχθεί νέος πρόεδρος. Ο τελευταίος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου και στη συνέχεια θα αρχίσει να δέχεται προτάσεις για τους Επιτρόπους από τα κράτη-μέλη. Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και στη συνέχεια θα υπάρξουν ατομικές ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να έχει πάρει όλο το νέο Κολλέγιο ψήφο εμπιστοσύνης έως το τέλος Οκτωβρίου και να ξεκινήσει τη θητεία του την 1η Νοεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές πηγές αναφέρθηκαν και στην παρακαταθήκη της Επιτροπής Γιούνκερ, λέγοντας ότι κατά τη θητεία της η Ευρώπη δεν κατέρρευσε από τις διαδοχικές μεγάλες κρίσεις και την άνοδο του λαϊκισμού, αναδείχθηκε σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ελεύθερο εμπόριο, συνάπτοντας μεγάλες συμφωνίες με 70 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.