Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις overweight αγορές αναφορικά με την ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley.

Έπειτα κι από την έκθεση της Jefferies την προηγούμενη εβδομάδα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα trades παγκοσμίως, κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζουν σταδιακά και οι αναλυτές που «βλέπουν» πέρα από το βραχυχρόνιο διάστημα που διαμορφώνει η συνθήκη της πανδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, κλάδος-κλειδί αποτελεί ο τουρισμός, ο οποίος άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κλάδος συμβάλλει περίπου 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και πάνω από 20% στις θέσεις εργασίας της Ελλάδας.

Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Με βάση την υπόθεση ότι το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 θα είναι διαθέσιμο κατά το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα αναμένεται να δει ιδιαίτερα ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τύπου V, πολύ πιο ισχυρή από αυτές που αναμένεται να «δουν» άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η Ελλάδα αποτελεί αντικέιμενο διαπραγμάτευσης κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley τα μεγαλύτερα στοιχήματά της αφορούν τις χώρες που έχουν υποαποδώσει σε μεγαλύτερο εύρος από τον Ιανουάριο και η ελληνική αγορά με πτώση 39% το εν λόγω διάστημα αποτελεί την πρώτη της επιλογή.

Το Ταμείο Ανάκαμψης πυροδοτεί τη βελτίωση

Εκτός από την κινητήρια δύναμη του ελληνικού τουρισμού, η βελτίωση στις οικονομικές αποδόσεις της Ελλάδας συνδέονται άρρηκτα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Morgan Stanley βλέπει βελτίωση στην εγχώρια αγορά με καύσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και την ισχυρή αντίδραση του τουρισμού. Όπως σημειώνει, η ελληνική αγορά ανήκει στην κατηγορία που προσφέρει έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας, οι οποίες και θα επωφεληθούν το περισσότερο από το re-rating που προβλέπει ότι θα σημειωθεί.

Παράλληλα εκτιμά πως η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 26% το 2021 και κατά 25% το 2022.

Ποια είναι η εκτίμηση για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών

O οίκος μάλιστα συστήνει overweight για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, equalweight για τις μετοχές της Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς. Ενώ για τις μετοχές των Motor Oil, OTE ΔΕΗ δεν παραθέτει συστάσεις.

Τα περιθώρια ανόδου για τις σύσταση overweight για ελληνικές μετοχές διαμορφώνονται στο στο 27%.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αποτιμά θετικά τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αναγνωρίζει ότι αποτελούν τις μετοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο στη χώρα αυτή τη στιγμή και δεν συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Standard. H πρόσφατη αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τη μετατροπή του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε σε πτώση ολόκληρου του δείκτη, ακόμη και των πιο αμυντικών μετοχών, πτώση που είναι αδικαιολόγητη, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η Ελλάδα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία. Παράλληλα η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 26% το 2021 και κατά 25% το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές ελληνικές μετοχές, επισημαίνει πως προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5%, με τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση ελληνικές μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ να αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι μετοχές σημείωσαν από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς μετά τα θετικά νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer. Συνεπώς η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι πολύ καλές επιδόσεις των εγχώριων μετοχών θα συνεχιστούν κατά τη συνεχιζόμενη κυκλική ανάκαμψη που συντελείται στις αγορές διεθνώς. Η βαρύτητα ωστόσο της χώρας έχει πλέον μειωθεί στο 0,10%.

Διαβάστε ακόμη: 

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για δόση €765 εκατ. στην Ελλάδα

ΠΟΥ: Εμφανώς λιγότερα κρούσματα, αλλά περισσότεροι θάνατοι στην Ευρώπη

Τα κρεβάτια στα ‘’Αirbnb’’ έφτασαν σε αριθμό αυτά των ξενοδοχείων το 12μηνο Ιουλίου 2019- Ιουνίου 2020