του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και μάλιστα με εντυπωσιακές προοπτικές για το μέλλον. Η Νιγηρία θεωρείται σήμερα διεθνώς, ως ο ανερχόμενος οικονομικός γίγαντας, κυρίως λόγω των ανεξάντλητων φυσικών πόρων που διαθέτει και του γεγονότος ότι αριθμεί σχεδόν 200 εκατομμύρια κατοίκους.

Το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο, ο κύριος φορέας προώθησης της επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών, καταβάλει σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια προκειμένου ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στην εξωστρέφεια, να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η αχανής αγορά της Νιγηρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο συνδιοργανώνει με τη συνεργασία του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρηματική αποστολή στο Λάγος την επόμενη εβδομάδα (6-8 Νοεμβρίου), με τη συμμετοχή μερικών από τους μεγαλύτερους ελληνικούς Ομίλους.

Ήδη έχει γίνει η σχετική προετοιμασία, ώστε οι ελληνικές εταιρείες που την άλλη εβδομάδα θα βρίσκονται στο Λάγος της Νιγηρίας, να έχουν επαφές και επιχειρηματικές συνεργασίες, με την αφρόκρεμα της νιγηριανής επιχειρηματικότητας. Περίπου 100 μεγάλοι Νιγηριανοί όμιλοι, αλλά και επίσημοι φορείς προώθησης της επιχειρηματικότητας της Νιγηρίας, θα αναζητήσουν με τους εκπροσώπους των ελληνικών Ομίλων τρόπους συνεργασίας.

Η Νιγηρία σήμερα, είναι η πολυπληθέστερη χώρα και η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική (και 27η στον κόσμο, βάσει ΑΕΠ). Εκτός από το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυκτά. Αποτελεί τη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική, αλλά και την 8η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου.

Ενώ η οικονομία της παραδοσιακά βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη τόσο στον τομέα των υπηρεσιών, όσο και σε αυτόν της μεταποίησης. Σήμερα στη Νιγηρία, υπάρχουν σοβαρά χρηματοδοτικά κίνητρα και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, που πολλαπλασιάζουν τα οφέλη τα οποία μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση, μέσω συμφωνιών με τοπικούς συνεταίρους.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Νιγηρία αυξημένη τάση αστικοποίησης του πληθυσμού, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού της μεσαίας τάξης και αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

Όπως είπε πρόσφατα σε εκδήλωση αναφορικά με την επιχειρηματική αποστολή στη Νιγηρία, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, «η Νιγηρία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιήσει την οικονομία της. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια αγορά με προοπτικές στους τομείς των κατασκευών, των οικοδομικών υλικών, των τροφίμων και των φαρμάκων».

Στο newmoney, μίλησαν δυο εκ των πρωτεργατών της επιχειρηματικής διασύνδεσης Ελλάδας- Νιγηρίας: 

Γιαμάκης.jpg

Νίνος Γιαμάκης Πρόεδρος του Ελληνο-Νιγηριανού Εμπορικού Επιμελητηρίου

«Η Νιγηρία αποτελεί μια τεράστια και πολλά υποσχόμενη αναπτυσσόμενη αγορά»

1. Ποιες οι σημερινές διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος – Νιγηρίας.

Οι σημερινές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Συγκεκριμένα για το 2017 που είναι η τελευταία χρονιά που υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι Ελληνικές εξαγωγές στην Νιγηρία ανήλθαν μόλις στα 15.3 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 34 εκατ. ευρώ. Ωστόσο πέρα από τους Επιχειρηματικούς ομίλους με Ελληνική προέλευση που έχουν σημαντική και μακρόχρονη παρουσία στην Νιγηρία, τα τελευταία χρόνια είχαμε την κάθοδο στη χώρα αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως στον τομέα της κατασκευής.

2. Με ποιο τρόπο το Ελληνο – Νιγηριανό Επιμελητήριο προωθεί τις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις;

Το Ελληνο – Νιγηριανό Επιμελητήριο προσπαθεί με διάφορους τρόπους να προωθήσει τις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις. Όπως για παράδειγμα με τη διοργάνωση ημερίδων αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς (πχ με τον ΣΕΒ ή το ΕΒΕΑ) για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Νιγηρία και με την πρόσκληση κατά καιρούς Νιγηριανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Επίσης προωθεί τις σχέσεις με την Πρεσβεία της Νιγηρίας, με την οποία υπάρξει συνεργασία σε πολύ καλό επίπεδο για την διευκόλυνση στις εκδόσεις βίζας και στην παροχή πληροφοριών για όσους επισκέπτονται την Νιγηρία για Επιχειρηματικούς σκοπούς. Υπάρχει ακόμη συνεχής επαφή και συνεργασία με το αντίστοιχο επιμελητήριο στην Νιγηρία (NIHEBA)και την Ελληνική πρεσβεία για την όσο δυνατό καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Νιγηρία.

3. Για ποιους λόγους ένας Έλληνας επιχειρηματίας να επενδύσει στη Νιγηρία;

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν πολλούς λόγους να προτιμήσουν την Νιγηρία για τα επενδυτικά τους σχέδια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με πληθυσμό άνω των 180 εκατ. και με την πλειονότητα των κατοίκων να είναι σε παραγωγική ηλικία, η Νιγηρία αποτελεί μια τεράστια και πολλά υποσχόμενη αναπτυσσόμενη αγορά. Επίσης η νομοθεσία για προσέλκυση επενδύσεων είναι πολύ φιλική και ελκυστική, ενώ η νοοτροπία του λαού της Νιγηρίας έχει πολλές ομοιότητες με αυτή των Ελλήνων.

4. Είναι η νιγηριανή οικονομία μια σταθεροποιημένη οικονομία, δεδομένου πως πρόσφατα βρέθηκε στη δίνη μιας κρίσης;

Διαχρονικά η Νιγηρία έχει περάσει σημαντικές περιόδους ανάπτυξης αλλά και πολλές οικονομικές κρίσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι καταφέρνει πάντα να ξεπερνά τις κρίσεις και να βελτιώνει αργά αλλά σταθερά τους οικονομικούς της δείκτες. Ένας σωστός επιχειρηματίας που έχει μακροπρόθεσμα σχέδια και προσδοκίες για την επένδυση του δεν έχει να φοβηθεί τις κατά καιρούς κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Oikonom.jpg

Μιχάλης Οικονομάκης, Ιδρυτικό μέλος της NIHEBA (Nigerian Hellenic Business Association) και μέλος του ΔΣ του Ελληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου. Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του AG Leventis Group στη Νιγηρία

«Στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση των τροφίμων και στις κατασκευές οι μεγαλύτερες ευκαιρίες»

Ρωτήσαμε τον κ. Οικονομάκη για την ως τώρα ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Νιγηρία, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα

1. Ποια είναι η Ελληνική επιχειρηματική παρουσία σήμερα στη Νιγηρία;

Η Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Νιγηρία, είναι μακρόχρονη και σηματοδοτείται από την παρουσία επιχειρηματικών ομίλων που αναπτύχθηκαν από Ελληνικές οικογένειες και που έχουν αφήσει ένα πολύ καλό αποτύπωμα στη χώρα, τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Όπως είναι ο όμιλος Λεβέντη –Δαυίδ, ο όμιλος Κουμάνταρου, ο όμιλος Μανδήλα και ο όμιλος PZ, που συνεχίζουν να έχουν ισχυρή παρουσία στη χώρα. Βέβαια υπάρχει και πλήθος άλλων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Νιγηρία

2. Ποιος είναι ο ρόλος της ΝΙΗΕΒΑ;

Η NIHEBA (Nigerian Hellenic Business Association) ξεκίνησε ως ιδέα πριν τρία χρόνια με ιδρυτικά μέλη φορείς επιχειρηματικότητας από τη Νιγηρία, προκειμένου να λειτουργήσει ως ομόλογός θεσμός του Έλληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου στη Νιγηρία, με στόχο να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Σήμερα αν και στα πρώτα της βήματα η NIHEBA, ενισχύει καθημερινά το ρόλο της σε σχέση με τους στόχους της.

3. Ποιες είναι σήμερα οι μεγαλύτερες ανάγκες στη Νιγηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να είναι η αφορμή για Ελληνικό ενδιαφέρον;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως στον πρωτογενή τομέα, η ελληνική επιχειρηματικότητα με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του συγκεκριμένου τομέα στη Νιγηρία, με σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Ο χώρος της μεταποίησης των τροφίμων θεωρώ ότι εξ’ ίσου παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες, όπως επίσης ο τομέας των κατασκευών, σε μία χώρα με εκρηκτική πληθυσμιακή έξαρση, όπου η κάλυψη των οικιστικών αναγκών και η βελτίωση των υποδομών, κτιριακών και οδικών, είναι περισσότερο από προφανής.

Third-Mainland-Bridge.jpg

Οι επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος στην αποστολή είναι: ALMI S.A., ASPROFOS ENGINEERING S.A., BRIGHT SPECIAL LIGHTING S.A., DIMOULAS S.A., ENA TRADE S.A., FERRO – ATHENEAN FAMILY BAKERY S.A., GRANTEX S.A., INTERBRUSH- ELEFTHERIADIS, ISOMAT S.A., A.G. LEVENTIS (NIGERIA) PLC, MATHIOS REFRACTORIES S.A., METKA (MYTILINEOS S.A.), MODERN GLASS, OLYMPIA ELECTRONICS S.A., PHARMEX S.A., STIRIXIS S.A. και TSOUSIS AND ASSOCIATES,

PROTERAIOTHTES_EPENDYSEVN_STH_NIGHRIA.PNG