Με αύξηση 1% στο 4ο τρίμηνο του 2019 και, συνολικά, 1,9% για ολόκληρο το έτος. κινήθηκε πέρυσι η ελληνική Οικονομία, αντί 2% που προέβλεπε η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού και 2,2% που εκτιμούσε η Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ της χώρας το 2019 ανήλθε σε 194,4 δισ. ευρώ, από 190,8 δισ. ευρώ το 2018. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα:

– της αύξησης του ΑΕΠ κατά 1% στο δ’ τρίμηνο 2019, εν σχέσει με το δ’ τρίμηνο 2018.

– της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% στο δ’ τρίμηνο πέρυσι, εν συγκρίσει με το γ’ τρίμηνο 2019.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, στην ετήσια άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% πέρυσι, συνέβαλλαν τα εξής:

*Η αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,8% και της Γενικής Κυβέρνησης 2,1%).

*Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κατά 0,7%.

*Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,8% και η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,5%.

Επιπλέον στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% μεταξύ του δ’ τριμήνου 2019 και δ’ τριμήνου 2018, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συνέβαλαν και τα εξής:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8% και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,4%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 14,4%.

*Αύξηση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,3%).

*Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 11,2%).

Τρίμηνο προς τρίμηνο όμως, (δ’ τρίμηνο 2019 εν συγκρίσει με το γ’ τρίμηνο 2019) καταγράφεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%, η οποία αποδίδεται στα ακόλουθα:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,4%. Συγκεκριμένα η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,7% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,1%.

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 6,7%.

*Μείωση 3,5% παρουσίασαν όμως οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 5%).

*Μείωση 5% παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 6,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,9%).

Ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών & Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών.