Χαμηλότερες έναντι των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί φαίνεται πως ήταν τελικά οι επιδόσεις των εμπόρων της Αθήνας κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με το βαρόμετρο που διενεργεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μεταξύ 410 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη φετινή έρευνα, το 43,8% δήλωσε ότι είχε χειρότερο τζίρο σε σύγκριση με το 2003, το 19,3% απάντησε ότι έκανε ίδιο ταμείο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 35,9% απάντησε πως είχε αύξηση τζίρου κατά τη φετινή περίοδο.

Η έρευνα καταγράφει πάντως μία ανάταση της ψυχολογίας των εμπόρων αναφορικά με τις προοπτικές που υπάρχουν για το σύνολο της χρονιάς με το 46,6% να εκτιμά ότι φέτος θα πετύχει αύξηση πωλήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στην αντίστοιχη έρευνα μετά τις θερινές εκπτώσεις πέρυσι ήταν μόλις 26,5% ενώ στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν στο 61,3%.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι γενικά ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται προβληματισμένος στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την έλλειψη διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος και την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, κάνουν δύσκολα προβλέψιμη τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού το επόμενο εξάμηνο.

Απ’ τα ευρήματα της έρευνας επίσης ξεχωρίζουν ότι 1 στα 2 καταστήματα είναι ακόμα ανέτοιμα για την εφαρμογή της σύνδεσης του POS με την ΑΑΔΕ, αποδίδοντας τις μισές περιπτώσεις τουλάχιστον σε ευθύνη των παρόχων.

Επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, αντέδρασαν στα παράλογα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος και ταυτόχρονα επισήμαναν ότι πολλές διαδικασίες που προβλέπονται, είναι δύσκολο έως πρακτικά αδύνατον να τις παρακολουθήσει κανείς, με αποτέλεσμα να φοβούνται πως θα πληγεί ανεπανόρθωτα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Σημειωτέον πως η πλειοψηφία των καταστημάτων του δείγματος (68,3%) ανήκουν στην κατηγορία Ένδυση – Υπόδηση – Αξεσουάρ που έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην εκπτωτική περίοδο.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης αναφέρει: «Η έρευνα – θεσμός του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών η οποία πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά που καθημερινά κατέγραφαν τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, σχεδόν 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις από το πραγματικά εντυπωσιακό δείγμα που και φέτος ξεπέρασε τα 400 σημεία σε όλη την Αττική, κατέγραψαν χειρότερες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ λίγο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στον τεράστιο προβληματισμό που προκαλεί η ασφυκτική προθεσμία διασύνδεσης με τα POS, όπως και η επικείμενη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ανεβάσει ψηλά στη δημόσια συζήτηση τα δύο αυτά θέματα και υποχρεωτικά θα παρεμβαίνει δυναμικά προς την σωστή εφαρμογή τους, απαιτώντας ταυτόχρονα τον εξορθολογισμό των αιωρούμενων τιμωρητικών προστίμων. Επειδή όμως ως κλάδος θέλουμε να βλέπουμε πάντα τη θετική πλευρά, σημειώνουμε την βελτίωση του δείκτη αισιοδοξίας, ο οποίος φαίνεται να καταγράφει ρεκόρ, κάτι που δείχνει πως οι περισσότεροι συνάδελφοι ευελπιστούν σε ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό κι εμείς, θα στηρίξουμε τις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνδυάζονται με μείωση του υπέρογκου μη μισθολογικού κόστους, την οριστική κατάργηση των μνημονιακών βαρών και, βέβαια, τη σωστή εφαρμογή του νόμου ο οποίος δεν επιτρέπει να κλείνει άσκοπα το κέντρο και να «νεκρώνει» η επιχειρηματική -και όχι μόνο- ζωή του μεγαλύτερου εργοδότη της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Θα «πνιγούμε» στα σκουπίδια

Πλειστηριασμοί: Με βαπόρι και… Μύκονο τα επόμενα σφυριά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ