Τον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο για το 2022, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του φόρου.

Μάλιστα, η εξόφληση του φόρου αναμένεται να γίνει σε 10 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου και η τελευταία ή θα είναι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ή στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Η μείωση αυτή σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που εκτιμάται ότι θα είναι  2,5%-3%, έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

Όπως αναφέρεται στην 12η έκθεση της Κομισιόν «οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ με τις πληρωμές να ξεκινούν από τον Μάρτιο».

Αυτό σημαίνει ότι:

  • θα ενταχθούν στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και θα πληρώσουν για πρώτη φορά «κανονικό ΕΝΦΙΑ» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές φιλέτα όπως Μύκονο, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κρήτη, Σαντορίνη κλπ
  • από την αποκάλυψη των νέων μεγαλοϊδιοκτητών, θα προκύψει προσαύξηση εισπράξεων εσόδων από τον φόρο ακινήτων. Ταυτόχρονα όμως η Αθήνα ενημέρωσε όμως ότι για το 2022 με τον νέο Προϋπολογισμό θα μειώσει τον στόχο είσπραξης κατά 60 εκατ. ευρώ ή 2,3%  σε σχέση με φέτος. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής αναθεώρησης του ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθεί, οδηγεί σε συνολικές και ευρύτερες ελαφρύνσεις μεγάλης μερίδος ιδιοκτητών ΕΝΦΙΑ το 2022.
  • τα νέα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Φεβρουάριο για να μπορέσουν να πληρωθούν από το τέλος του ερχόμενου μηνός, δηλαδή τέλος Μαρτίου όπως η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση. Και αυτό δημαίνει πληρωμή σε έως 10 ή και 11-12 δόσεις, δηλαδή μέχρι Δεκεμβρίου 2022 ή ενδεχομένως και 1-2 «έξτρα» δόσεις αν απαιτηθεί.

 

Συνεπώς όλα αυτά σημαίνουνπολύ πο μικρά εκκαθαριστικά φόρου σε αντίθεση με τις 6 ή 8 δόσεις που ως τώρα επιβάλλονταν, αλλά και πληρωμές αδιαλείπτως κάθε μήνα έως τέλος του 2022 ή και Γενάρη/Φλεβάρη του 2023.

Πρακτικά κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ολόκληρο τον χρόνο ΕΝΦΙΑ και αυτό για να μην πέφτουν όλες μαζί στο β΄εξάμηνο κάθε έτους, οι υποχρεώσεις πληρωμές φόρων εισοδήματος και ακινήτων (ή και των τελών κυκλοφορίας κ.λπ.).

Όσον αφορά την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και  την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα Νομικά Πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Διαβάστε ακόμη: 

ΔΕΗ: Υπό δοκιμασία οι λιγνιτικές μονάδες – Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ενόψει του χειμώνα

Η τέλεια καταιγίδα χτυπά ξανά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Lloyd’s List: Οι 10 κορυφαίοι Έλληνες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας