Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 άφησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Ενδεχομένως ο ΕΝΦΙΑ να είναι και άλλο μειωμένος το 2020 γιατί υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, οπότε θα είναι και άλλο μειωμένος» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στην επέκταση και τον εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

«Σημαντικό μέρος της περιουσίας είναι εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού αν και είναι εντός σχεδίου, ενώ και η προσέγγιση επί της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εκτός σχεδίου παρουσιάζει αδυναμίες. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να διορθωθούν αυτές οι δομικές υστερήσεις μέσα από τη χρήση τεχνολογίας και ψηφιακών δεδομένων, αλλά και με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών στις αρχές Οκτωβρίου μετά την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί για το θέμα αυτό.

Ακούστε τις δηλώσεις Σκυλακάκη ΕΔΩ

Όπως έγραφε νωρίτερα το NM, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι η ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα φέρει επιπλέον έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίζεται να αξιοποιηθούν για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές είτε για τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία ή για την αναπροσαρμογή της κλίμακας ΕΝΦΙΑ ώστε να μη χαθεί η μείωση του φόρου κατά 22% μεσοσταθμικά από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ