Οικονομία

Έως και 17.000 οι «λειψές» αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ

  • Κωστής Πλάντζος


Τις διαστάσεις του προβλήματος αναζητούν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ - Άμεση παρέμβαση μετά την αποκάλυψη από το newmoney.gr και το protothema.gr για τα λάθη που αποκλείουν δικαιούχους - Την έκδοση ΚΥΑ προανήγγειλε το ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Κινητοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για την διάσωση όσων έχασαν από λάθος κατά τη συμπλήρωση της αίτησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ προκάλεσε η αποκάλυψη του protothema.gr και του newmoney.gr για τις «κουτσές» αιτήσεις δικαιούχων. Αρμόδιες πηγές μάλιστα, κατόπιν εσωτερικής έρευνας, περιορίζουν σε μέχρι 17.000 τελικά, την πιθανή περίμετρο των δικαιούχων που αποκλείστηκαν, αντί 20.000-30.000 όπως αρχικά διαφαινόταν με βάση το ρεπορτάζ και υπολογισμούς για την πορεία των αιτήσεων ως τα τέλη του Ιουνίου.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα το protothema.gr, μόλις άνοιξε από προχθές το βράδυ το MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ, χιλιάδες επιχειρήσεις και λογιστές ανακάλυψαν ότι δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι, παρότι είχαν υποβάλει δήλωση Εσόδων στα τέλη Ιουνίου.

Το λάθος εντοπίζεται στο ότι δεν υπέβαλαν επιπλέον και την ειδική Αίτηση για «Εκδήλωση ενδιαφέροντος Επιστρεπτέας Προκαταβολής» αλλά μόνον τα Έσοδά τους

Όπως τώρα αποκαλύπτεται, πολλοί ενδιαφερόμενοι (λιγότεροι όμως από 30.000) δεν κατάλαβαν ότι πρώτα έπρεπε να συμπληρώσουν τα ΕΣΟΔΑ και μετά να επιστρέψουν στο αρχικό μενού του MyBusinessSupport για να μπουν στις ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ώστε από εκεί να επιλέξουν και μία από τις 7 επιλογές ειδικών αιτήσεων για μέτρα υπέρ των πληγέντων (ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 2 – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» .

Άμεση έκδοση ΚΥΑ

Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προανήγγειλε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών για τη διευθέτηση του θέματος. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το υπουργείο θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ  στις επιχειρήσεις που δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα το ΥΠΟΙΚ αναφέρει: «Δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ έχουν όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 26 Ιουνίου στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να υποβάλουν μέχρι τότε τη σχετική δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Αυτό θα προβλέπει Κοινή Απόφαση των Υπουργών και των Υφυπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία θα υπογραφεί άμεσα.

Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”».