Συνολικά έσοδα 135,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις υπηρεσίες φιλοξενίας και αναψυχής της Costa Navarino και πάνω από 40% το κομμάτι του real estate παρουσίασε για το 2022 η Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας- ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε..

H εταιρεία διαχείρισης και λειτουργίας τoυ εμβληματικού συγκροτήματος της Μεσσηνίας και βασικός μέτοχος μαζί με τον όμιλο Olayan της Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., ιδιοκτήτριας του πρώην Hilton της Αθήνας, έχει αυξήσει σημαντικά την τελευταία διετία το μερίδιο από τις πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων και κατοικιών, από όπου τα συνολικά έσοδα (μαζί με τη διαχείριση) πέρυσι έφτασαν τα 56,18 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική άνοδο είχαν και τα οι υπηρεσίες φιλοξενίας και αναψυχής με συνολικά έσοδα πάνω από 78 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, ο όμιλος το 2022 είχε αύξηση κατά 41,4% το 2022 στα συνολικά έσοδα σε σύγκριση με τα 95,9 εκατ. ευρώ του 2021, με την επιχειρηματική δραστηριότητα πώλησης κατοικιών (επενδυτικών ακινήτων) να συνεχίζουν να κατέχουν σημαντικό μερίδιο επί του συνόλου όπως και το 2021. Ως προς τις δραστηριότητες και τα έσοδα στον τομέα υπηρεσιών και φιλοξενίας, παρουσίασαν ανάκαμψη συνεπεία της αύξησης του τουρισμού και της πλήρους απελευθέρωσης των μέτρων ενάντια στην πανδημία Covid-19. Μόνο από τις πωλήσεις κατοικιών υπό κατασκευή, η εταιρεία είχε πέρυσι έσοδα της τάξεως των 34,3 εκατ. ευρώ από 5,47 εκατ. ευρώ το 2021. Σημειωτέον ότι τα έσοδα από πώληση επενδυτικών ακινήτων του ομίλου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την πώληση πλήρως εξοπλισμένων τουριστικών διαμερισμάτων στο συγκρότημα «The Westin» (συναλλαγές οι οποίες συνιστούν πώληση και επαναμίσθωση -sale and leaseback), όπως και πωλήσεις οικοπέδων θυγατρικών.

Με βάση την έκθεση της διοίκησης του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, ο όμιλος έχει σε πλήρη εξέλιξη τη δεδομένη στιγμή, μέσω της θυγατρικής Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., την αναμόρφωση του ακινήτου του πρώην Hilton της Αθήνας για τη ριζική ανακατασκευή και δημιουργία ενός πολυδιάστατου προορισμού που θα φιλοξενεί νέες χρήσεις φιλοξενίας, κατοικιών κ.ο.κ., ενώ «έτρεξε» μέχρι και το Μάρτιο του 2022 πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στους εργαζομένους του ξενοδοχείου της λ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε τροποποίηση σύμβασης ομολογιακού δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς επεκτείνοντας το πρόγραμμα αποπληρωμών και εκταμιεύοντας ποσό 100 εκατ. ευρώ εντός του 2022, ενώ επίσης στην προηγούμενη χρήση ακυρώθηκε η πώληση της θυγατρικής εταιρείας AZOV και η υπολειπόμενη απαίτηση απεικονίστηκε στον Όμιλο αρνητικά στο αποτέλεσμα από την πώληση. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 συστάθηκε η εταιρεία TVIC A.E. 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Με βάση τα προαναφερθέντα, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 11,3 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ το 2021 για τον όμιλο, ενώ η εταιρεία το 2022 παρουσίασε EBITDA 25,1 εκατ. ευρώ έναντι EBITDA το 2021 8,2 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση περιλαμβάνει στα σημαντικότερα γεγονότα, μεταξύ άλλων, τη σύσταση των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Lamda Development που θα αναλάβουν την ανάπτυξη των δύο ξενοδοχείων με επώνυμες κατοικίες εντός της έκτασης του Ελληνικού (ένα ξενοδοχείο με 160 δωμάτια και οικιστικό συγκρότημα 17 επώνυμων πολυτελών κατοικιών και ένα ακόμη 200 δωματίων με οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων branded residences). Επίσης μέσα στον Αύγουστο ξεκίνησε η λειτουργία του ξενοδοχείου Mandarin Oriental στην περιοχή Navarino Bay (κεντρική φωτο κειμένου), ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 η θυγατρική «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.» εκταμίευσε τη δεύτερη δόση του ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο της λ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Greek Investment Conference: Στο Λονδίνο η αφρόκρεμα των ελληνικών εταιρειών – Μυτιληναίος, ΔΕΗΑΝ, Ιntrakat, Εnergean

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ