Επίδομα ύψους 361 ευρώ μηνιαίως παρέχεται σε συγκεκριμένους δικαιούχους. Το επίδομα δίνεται από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούχοι είναι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Οι δικαιούχοι «μοιράζονται» από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πάνω από 7 εκατ. ευρώ.

Καταβολή επιδόματος

Όταν η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται πριν την υποβολή και εκκαθάριση, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3, της ελεγχόμενης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος και σε περίπτωση ζεύγους ανασφαλίστων και του συζύγου του ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης, η αίτηση παραμένει εκκρεμής προς έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου και σε περίπτωση έγκρισής της το επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι και τον μήνα της έκδοσης της εγκριτικής πράξης, ακολούθως δε σε μηνιαία βάση μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο. Ακολούθως, από τον μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου του εισοδηματικού κριτηρίου σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3. Αν το εισοδηματικό κριτήριο πληρούται, το επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά από τον μήνα Ιανουάριο και ακολούθως σε μηνιαία βάση μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο. Ως έναρξη του δικαιώματος, ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αναφέρει το ΦΕΚ.

Δείτε ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες

Ο ΟΠΕΚΑ είχε καταστεί η ενιαία αρχή καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στη χώρα. Συνέπεια αυτού είναι και το γεγονός της σταδιακής ένταξης υπό τις αρμοδιότητές του μιας σειράς επιδομάτων που απονέμονταν πολλές δεκαετίες πριν. Μεταξύ των επιδομάτων αυτών είναι και η Στεγαστική Συνδρομή Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιακές ομάδες υπερηλίκων άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.

Με το άρθρο 24 έως 30 του ν. 4756/2020 (26.11.2020) και της ΚΥΑ ΦΕΚ Β΄ 2156 (25.5.2021) θεσμοθετήθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Προσδιορίζονται πλέον με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η διαδικασία καταβολής του. Επιπλέον, ηλεκτρονικοποιείται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης της αίτησης και καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της πλατφόρμας που υποστηρίζει τη διαχείρισή του.

Για την πληρέστερη κατανόηση του νέου νομοθετικού πλαισίου, κατωτέρω παραθέτουμε ενδεικτικά ερωτήσεις και απαντήσεις:

Πού να υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής (ΣΣ)

Η αίτηση μετά την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα ΣΣ

Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι ευρώ (4.320,00 €), ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα ευρώ (8.640,00 €).

Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;

Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ

Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.

Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.

Πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Τι ποσό θα λάβω εάν υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον το ενοίκιο είναι μικρότερο των 362 ευρώ, μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

Λαμβάνω σύνταξη γήρατος. Μπορώ να λάβω και το επίδομα;

Εφόσον συνταξιοδοτείστε εσείς ή και ο/η σύζυγός σας από ελληνικό ή ξένο φορέα, τότε δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ.

Ζω στην Ελλάδα μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαιούμαι το επίδομα ΣΣ;

Εφόσον υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησής σας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, τότε δικαιούστε να λάβετε την παροχή.

Λαμβάνω το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούμαι παράλληλα να λάβω και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής;

Το επίδομα αναπηρίας δεν επηρεάζει τη χορήγηση του επιδόματος ΣΣ.

Είμαι 60 ετών. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το επίδομα ΣΣ;

Όχι δεν μπορείτε. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στέγασης που χορηγεί επίσης ο ΟΠΕΚΑ.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: Άνοιξαν οι τεχνικές προσφορές για το mega-έργο των 2 δισ. ευρώ

Ερυθρά Θάλασσα: 6 απαντήσεις για τους κινδύνους σε αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και δεξαμενόπλοιων

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση για την πληρωμή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ