Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στα κριτήρια του έκτακτου επιδόματος ύψους 400 ευρώ σε αυταπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς ) άφησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, o κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε επαφές με του υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθεί το κονδύλι για τη χορήγηση του επιδόματος.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως από τα 40 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα για το επίδομα αυτό δόθηκαν 17 εκατ. ευρώ. Συνεπώς περισσεύουν 23 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «είμαστε σε επαφή με το ΥΠΟΙΚ για να βρούμε τα κριτήρια για στηριχθούν οι επιστήμονες με το ποσό που περισσεύει’».

Την περασμένη εβδομάδα, το εν λόγω επίδομα δόθηκε σε 45.000 αυταπασχολούμενους επιστήμονες οι οποίοι πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Τι ζητούν οι επιστήμονες

Την περασμένη εβδομάδα, εννέα επιστημονικοί φορείς της χώρας, με ανοικτή επιστολή τους, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία του για τη στάση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το χορήγημα των 400 ευρώ στους επιστήμονες, το οποίο έλαβαν μόλις 44.258 επιστήμονες επί συνόλου 120.000 και μόλις 17,7 εκατ. ευρώ, από τα 67 εκατ. που βρίσκονται στο αποθεματικό τους.

Με την ίδια επιστολή, κάλεσαν το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει άμεσα νέα κοινή υπουργική απόφαση, «με την οποία θα απαλείφει τους πρωτόγνωρους για καταβολή χορηγήματος/επιδόματος όρους (πτώση τζίρου 20%, οικογενειακό επίδομα) έτσι ώστε το χορήγημα του ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ που σχηματίστηκε αποκλειστικά και μόνο από εισφορές των επιστημόνων να το λάβουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη με αύξουσα σειρά συνολικού ατομικού εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού κατά τα αρχικώς υπεσχημένα, πλέον των όσων ήδη το έχουν λάβει».

Ακόμη, στην επιστολή τους σημείωσαν, ότι «οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα συνιστά σοβαρή προσβολή της κυβέρνησης απέναντι στους επιστήμονες της χώρας, απαξίωση του ρόλου τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας».

Διαβάστε ακόμα:

Σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή η «σκυτάλη» των μεγάλων έργων ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου

Αlpha Bank: Δημοσιονομική στήριξη, κόστος δανεισμού και ανάπτυξη 2021

Η Τουρκία συμπαρασύρει τις ευρωαγορές – Σε επιφυλακή οι επενδυτές