Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ήταν ξεκάθαρο! Σε όλες τις συναντήσεις και συζητήσεις που είχα στο πλαίσιο των Spring Meetings του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το αναγνωρίζουν οι πάντες: εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, οικονομικοί αναλυτές, διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Για νέες και καλύτερες δουλειές και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για όλους τους Έλληνες».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Χατζηδάκης είχε συναντήσεις με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Αλφρεντ Κάμερ. Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η κ. Γκεοργκίεβα σε Υπουργούς από προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης. Ειδικότερα, με τον πρόεδρο του ομίλου Goldman Sachs Τζον Γουάλντρον και τον αντιπρόεδρο της Citigroup Τζέι Κόλινς, o κ. Χατζηδάκης συζήτησε τις προοπτικές της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε τις δύο επενδυτικές τράπεζες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Ανάλογες συζητήσεις είχε επίσης ο κ. Χατζηδάκης με εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης και οικονομικούς αναλυτές. Ενώ παράλληλα, παραχώρησε συνεντεύξεις στα Αμερικανικά Δίκτυα CNBC και Bloomberg.

Στην Ουάσινγκτον ο Υπουργός συμμετείχε στη συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις (Coalition of Finance Ministers for Climate Action), στην οποία η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος. Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε επίσης στην Υπουργική Σύνοδο του Συμφώνου του Παρισιού για τους Ανθρώπους και το Κλίμα (Paris Pact for People and the Planet – 4P), που ως στόχο έχει την ανάληψη δράσεων για την προώθηση της δίκαιης πράσινης μετάβασης.

Ελαβε μέρος και στην Υπουργική Σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force  FATF), που στοχεύει στη διαμόρφωση των στρατηγικών κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε στην εισαγωγική συνάντηση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (International Monetary and Financial Committee – IMFC), στην οποία αναλύθηκαν η πορεία και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Την Παρασκευή (19/4)  ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε στην ολομέλεια της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής. Μετά την εν λόγω συνεδρίαση ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε σε γεύμα που οργάνωσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, με τη συμμετοχή των Ελλήνων Προξένων στις ΗΠΑ.

Τον κ. Χατζηδάκη συνόδευσαν στις συναντήσεις ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργος Χριστόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρης Τσάκωνας, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Μασουράκης και στην Παγκόσμια Τράπεζα, Ελένη Παναγιωταρέα. Στην ελληνική αντιπροσωπεία επίσης συμμετείχε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Διαβάστε ακόμη

Ναντάκετ: Ποιο είναι το νησί των rich and famous

Αναλυτές: Game changer για τη Μέση Ανατολή το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν -«Μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»

Σαν σήμερα πριν 35 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφωνεί το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» – Το παρασκήνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ