Οικονομία

Επίδομα υπερηλίκων: Ποιοι το δικαιούνται – Τι αλλάζει

  • newsroom


Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προσδιορίζονται με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος

Στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και απονομή του επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, εισάγοντας το στη νέα ψηφιακή εποχή προέβη η κυβέρνηση με στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Το συγκεκριμένο επίδομα ήδη καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΑ, αλλά πλέον θωρακίζεται πλήρως νομικά με την έκδοση της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 30105 και αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες (μοναχικά άτομα ή ζευγάρι) άνω των 67 ετών, οι οποίοι μισθώνουν πρώτη κατοικία.

Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προσδιορίζονται με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, όπως τα εισοδηματικά – περιουσιακά, το ύψος επιδόματος (μέχρι 362 ευρώ), η διαδικασία καταβολής του, ο τρόπος υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, οι απαιτούμενες διασταυρώσεις και γενικότερα η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων.

Το επίδομα δικαιούνται άγαμοι χήροι/ες ή διαζευγμένοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 8.640 ευρώ.

«Προτεραιότητα μας είναι πάντα να προασπίζουμε τους πλέον ευάλωτους. Με αποτελεσματικότητα καιδιαφάνεια. Γι’ αυτό το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων περνάει σε μία νέα εποχή. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης γίνεται πλέον διαφανής, αντικειμενική και απλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που ετοιμάζουμε. Με την νέα Υπουργική μας Απόφαση, θέτουμε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος και το εντάσσουμε στη νέα ψηφιακή εποχή» δήλωσε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Διαβάστε ακόμα

«Ρύθμιση Σταϊκούρα»: Πώς και ποιοι θα πάρουν 420 δόσεις και κούρεμα οφειλής έως 80%

Φόρος εισοδήματος: Μειωμένος κατά 30% – 40% για ιδιοκτήτες ακινήτων