Οικονομία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι στο νέο πρόγραμμα

  • newsroom


Το νέο πρόγραμμα θα τρέξει μετά το Πάσχα - Οι προϋποθέσεις για την επιδότηση

Eντός του πρώτου εξάμηνου του 2022 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με στόχο την αντικατάσταση παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία κλπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα τρέξει μετά το Πάσχα και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι πολίτες, αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Στόχος», σύμφωνα με τον υπουργό, «είναι όλα τα σπίτια να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Οι προϋποθέσεις για την επιδότηση

Για να πάρει ο ενδιαφερόμενος την επιδότηση θα πρέπει να αποσύρει την παλιά και ενεργοβόρα συσκευή τους παίρνοντας ως αντάλλαγμα έκπτωση που μπορεί να φτάσει και το 40% για την αγορά νέου τύπου συσκευής.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά, χωρίς να αποκλείεται να συμπεριληφθούν και οι κουζίνες, οι οποίες συγκατελέγονται μεταξύ των ενεργοβόρων συσκευών.

Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα κλιματιστικά καθώς, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, το δίκτυο υπερφορτώνεται επικίνδυνα με τον κίνδυνο ενός black out.

Η επιδότηση θα καλύπτει το 30-40% του κόστους για την αντικατάσταση των συσκευών, δηλ. για την αγορά ενός ψυγείου αξίας 600 ευρώ, θα δίνεται voucher αξίας 180 – 240 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Σύμβαση leasing αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Βγαίνει στο σφυρί το σπίτι-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στην Ακρόπολη
Μυστήριο στη Βρετανία: Γιατί εξαφανίζονται τα παλιά γραμματοκιβώτια