Οικονομία

Επικουρικές συντάξεις: Πότε ψηφίζεται το νέο ασφαλιστικό (vid)

  • newsroom


Χωρίς την επβολή πρόσθετων φόρων θα καλυφθεί το κόστος μετάβασης του νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων, ξεκαθάρισε αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορά και το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων, με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου, να παρέχει διαβεβαιώσεις τόσο για το κόστος της μετάβασης, όσο και για το ύψος των συντάξεων.

Ο υφυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσθετος φόρος ή πόρος για να καλυφθεί το κόστος μετάβασης του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων. Ποτέ, είπε, δεν ζητήθηκε να εισαχθεί νέος φόρος ή πόρος.

Νομοτεχνικές και όχι σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο

Δεν πρόκειται να υπάρξουν, είπε, σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, αλλά μόνο κάποιες νομοτεχνικές.

Ο κ. Τσακλόγλου ήταν καθησυχαστικός για τα δύο βασικά ζητήματα που βρίσκονται και στην αιχμή της κριτικής από την αντιπολίτευση, δηλαδή για το κόστος του νέου συστήματος και το ύψος των συντάξεων που θα λάβουν οι νέοι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν σε αυτό.

Για το πρώτο θέμα τόνισε ότι το κόστος μετάβασης είναι πολύ μικρότερο από τα 56 δισ. ευρώ και απόλυτα διαχειρίσιμο, καθώς το νέο ταμείο θα δημιουργήσει αποταμιεύσεις, ένα μέρος των οποίων θα διοχετευθεί στην οικονομία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα αυτές είναι μακροπρόθεσμα πολύ υψηλότερες από ό,τι στα αναδιανεμητικά συστήματα. Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, προβλέπει εγγυήσεις ότι οι συντάξεις θα αντιστοιχούν στο ύψος των πραγματικών εισφορών, θα καλύπτουν δηλαδή και τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμα:

«Στάμου» vs «Δημητρίου»: Η μάχη του ρυζόγαλου

Σκέρτσος: Καμία παράταση για τους υγειονομικούς – Υπάρχει ακόμη χρόνος να εμβολιαστούν