Ανοίγει δρόμο και για νέες παροχές η κυβέρνηση το 2023. Τα περιθώρια για εξαγγελίες μέτρων άμεσης εφαρμογής για το 2022 ουσιαστικά εξαντλήθηκαν, όμως στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει κοντινή ημερομηνία λήξεως και προετοιμάζονται για νέα πακέτα στήριξης, με «καύσιμα» τους έξτρα φόρους που θα εισπράξει το 2023 για τα «ουρανοκατέβατα  κέρδη» που είχαν φέτος οι εταιρίες ενέργειας.

Αν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου δεν διασφαλίζουν τι κέρδη τελικά θα εμφανίσουν για εφέτος, από τους φόρους στα διυλιστήρια στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψουν επιπλέον έσοδα  500 – 600 εκατ. ευρώ και άνω.

Η αξιοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τα σενάρια του πολέμου και της ακρίβειας:

  • αν το φυσικό αέριο πέσει κάτω από τα 100 ή 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα (πχ σε περίπτωση ειρήνευσης) τότε η Ευρώπη θα αφήσει πίσω της τα έκτακτα μέτρα στήριξης και θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Ειδικά αν το ΑΕΠ αποδειχθεί χαμηλότερο από τα 224 δισ. ευρώ όπου προβλέπεται για το 2023,  το μισό δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για νέα πλεονάσματα, τουλάχιστον για τις αρχές τους έτους ή μέχρι το Πάσχα και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδος –εκτός ίσως αν οι εκλογές έρθουν νωρίτερα.
  •   με μέση τιμή φυσικού αερίου για το 2023 στα 140 ευρώ (όπως περίπου είναι σήμερα)  τότε δεν φτάνουν τα μέτρα στήριξης 1 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί για την Ενεργειακή κρίση αλλά θα χρειαστούν ακόμα 500-600 εκατ. ευρώ, για να πληρώνει το κράτος λογαριασμούς ρεύματος κλπ. Στην περίπτωση αυτή οι φόροι από τα κέρδη στα διυλιστήρια θα καλύψουν το έξτρα ενεργειακό κονδύλι.
  •   με μέση τιμή φυσικού αερίου στα 150 ευρώ και άνω το 2023, απαιτούν 900 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Έτσι τότε τα 500-600 εκατομμύρια δεν θα επαρκούν για τις ανάγκες και θα πρέπει να αναζητηθούν και επιπλέον έσοδα 300 εκατομμύρια από άλλες έκτακτες πηγές.

Όπως εκτιμούν δηλαδή, για κάθε 10 ευρώ επιπλέον στο φυσικό αέριο (πάνω από τα 120 ανά μεγαβατώρα) η κυβέρνηση θα χρειάζεται να βρίσκει και επιπλέον 250-300 εκατομμύρια ευρώ «έξτρα έσοδα» για να καλύπτει λογαριασμούς και τρέχουσες ανάγκες θέρμανσης, ρεύματος ή διαβίωσης και μόνον.

Στο δύσκολο αυτό μονοπάτι πάντως, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν και «δρόμο» για έξτρα παρεμβάσεις που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν μέτρα για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών από το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε είδη διατροφής.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

  • επέκταση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά το λίτρο και μετά την 31 Δεκεμβρίου, εκτός αν η τιμή διάθεσης υποχωρήσει σε κανονικά (περσινά) επίπεδα
  • μηνιαία ή τριμηνιαία «επιταγή» έως 50 ευρώ το μήνα, μόνο σε ευάλωτους με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Νέα ανατροπή με «μυστικές διαθήκες» και ακύρωση των πλειστηριασμών για τη σύζυγο του Κων. Αγγελόπουλου και την κόρη της