Παράταση έως το τέλος Μαΐου σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για να αποπληρώσουν εφάπαξ την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15%, ανακοίνωσε πως θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ, πέρα από την αύξηση του αριθμού των δόσεων κατά 60% (σε 96 από 60 που ίσχυε) θα δοθεί επιπλέον χρόνος έως και το τέλος Μαΐου  (αντί τέλος Μαρτίου που ισχύει σήμερα)  για εφάπαξ εξόφληση, επιστρέφοντας όμως μόνο το 85% της οφειλής όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί και ισχύουν.

Με βάση τις εκπτώσεις που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί:

  •  το 28% των επιχειρήσεων καλείται να επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε
  •  το 39% θα επιστρέψει το 33,3%
  • το 33% θα επιστρέψει το 50%.

Eπί του ποσού αυτού, θα εφαρμοστεί και έκπτωση 15% επιπλέον αν εξοφλήσουν εφάπαξ εντός της νέας διορίας (τέλος Μαΐου).

Για όσοι επιλέξουν εξόφληση με άτοκες δόσεις, αυτές ξεκινήσουν στις 30 Ιουνίου αντί τέλη Ιανουαρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Επιπλέον, αυξάνεται σε 8 από 5 χρόνια η διάρκεια τμηματικής εξόφλησης για όσους την επιλέξουν. Η μηνιαία δόση «κουρεύεται» έτσι έως και σχεδόν 40% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα καλύψουν σε 96 αντί 60 δόσεις την υποχρέωση.

Για παράδειγμα μια επιχείρηση που καλείται να επιστρέψει άτοκα 30.000 ευρώ, θα πληρώνει κάθε μήνα 312,5 ευρώ ως το 2030, αντί 500 ευρώ που θα πλήρωνε ως το 2027 σε 60 δόσεις. Δηλαδή 187,5 ευρώ λιγότερα ή μείωση δόσης κατά 1/3 (σε ποσοστό 37,5% ).

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνική οικονομία: Τι φέρνει και τι σημαίνει η απρόσμενη αναβάθμιση από τη DBRS

Ακτοπλοΐα: Οι εταιρείες ζητούν την άμεση καταβολή των οφειλόμενων €42 εκατ. από επιδοτούμενα δρομολόγια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές που έδειξαν σημάδια αντίδρασης από τα χαμηλά