Οικονομία

Επιστροφή 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη στα ομόλογα

  • Βασίλης Δαλιάνης


Ακολουθεί η πέμπτη διαδοχική μείωση που ανέρχεται σε 103,3 εκατομμύρια ευρώ και θα επιστραφεί στην Ελλάδα από τον EFSF

Την εκταμίευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα, ύψους 644,42 εκατ. ευρώ που παρακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να προσχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup, βλέποντας ότι στην χώρα μας έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (σ.σ Eurogroup) εξέδωσαν μια θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις“, δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος των ESM/ EFSF Klaus Regling.

Παράλληλα ο EFSF αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο αύξησης επιτοκίων για την Ελλάδα για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για η χώρα το 2018. Η αξία αυτής της πέμπτης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται σε 103,3 εκατομμύρια ευρώ και θα επιστραφεί στην Ελλάδα από τον EFSF.

Διαβάστε ακόμα:

Τι δείχνουν τα στοιχεία των Airbnb, Booking, Expedia και Tripadvisor για την Ελλάδα – Μελέτη της Eurostat (χάρτης)

Mητέρα τριών παιδιών απολύθηκε από την Amazon από έναν… αλγόριθμο και παραλίγο να χάσει το σπίτι της

Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι 19 Ιουλίου το νέο πρόγραμμα εθελουσίας – Οι όροι και τα κριτήρια συμμετοχής