Μεγαλύτερο έλεγχο στις περιουσίες και σε ό,τι αλλάζει χέρια φέρνει τον νέο «κεντρικό» σύστημα φορολογίας Κεφαλαίου που θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ. Από Δευτέρα 22 Απριλίου «κλείνουν» τα τμήματα Κεφαλαίου σε 6 ΔΟΥ της Αττικής και μεταφέρονται στο νεοσύστατο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου Αττικής: ΦΑΕ Αθηνών, ΔΟΥ Κορωπίου, Παλλήνης, Χολαργού, Κατοίκων Εξωτερικού και ΔΟΥ Πλοίων θα εξυπηρετούν πλέον ψηφιακά μόνο από το ΚΕΦΟΚ Αττικής, μέσω myaade, myAADEapp και του Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ – 213 162 1000).

Μέσα στον Μάιο καταργούνται και τα υπόλοιπα Τμήματα Κεφαλαίου του Νομού Αττικής: 13/5 από τις ΔΟΥ Α΄ Αθηνών, Δ΄ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Ψυχικού, Αιγάλεω, IB’ Αθηνών, ΙΖ’ Αθηνών και Ελευσίνας, ενώ από 20/5 των ΔΟΥ ΙΓ’ Αθηνών, Αγ. Αναργύρων, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Ν. Ιωνίας, Α΄ & Ε’ Πειραιά, Νίκαιας, Περιστερίου.

Έτσι, μαζί με τον άλλον «Μεγάλο Αδερφό» που συστήνει η ΑΑΔΕ στη Θεσσαλονίκη, στα νέα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) περνάνε οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου όλων των Εφοριών, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Και πλέον θα ελέγχονται κεντρικά όλες οι αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές ή κληρονομιές.

Τα ΚΕΦΟΚ αναλαμβάνουν όλες τις αρμοδιότητες φορολογιών κατοχής ακίνητης περιουσίας, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια κ.λπ. Θα είναι αρμόδια για την υποβολή, παρακολούθηση και τον έλεγχο των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων και άλλων φορολογιών που σχετίζονται με την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων.

Θα είναι επίσης αρμόδια για την έκδοση πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων σε όλες τις υποθέσεις φορολογίας απόκτησης και κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ θα είναι οι ακόλουθες:

• παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων φορολογίας ακινήτων

• Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου

• προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.

• χορήγηση χειρόγραφων πιστοποιητικών Φορολογίας κεφαλαίου

• παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων.

• δημιουργία της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.

• έλεγχος στους συμβολαιογράφους ή/και φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.

• επαλήθευση της ορθότητας των δηλώσεων, καθώς και διασταυρώσεις με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

• αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.

• παρακολούθηση και εφαρμογή της νομοθεσίας (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).

• έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.

Διαβάστε ακόμη 

Τιμούρ Τουρλόφ (Freedom Finance Corp.): Ανοίγουμε την πόρτα της Wall Street στις ελληνικές επιχειρήσεις

Πώς θα διαμορφωθούν τα ενοίκια των γραφείων τη διετία 2024- 2025 στην Αθήνα – Οι τιμές (διαγράμματα)

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα ιστορικών ονομάτων, με «Λίρα», «Πετζετάκι» και… “Four Seasons” (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ