«Χρυσή λίστα» με συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στους οποίους η εφορία θα πιστώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου και ΦΠΑ, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στη λίστα θα εντάσσονται -με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις- επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα.

Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο, σε συνδυασμό με τη νέα και αυτοματοποιημένη διαδικασία πίστωσης ποσών αυτών στους δικαιούχους που «τρέχει» η ΑΑΔΕ με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος των δύο αυτών παρεμβάσεων είναι η απεμπλοκή των συνεπών φορολογουμένων από τους απαρχαιωμένους και γραφειοκρατικούς ελέγχους που επιβάλλονται κάθε φορά που δημιουργείται δικαίωμα επιστροφής φόρου.

Η ένταξη των επιχειρήσεώων στη Χρυσή Λίστα (μεσώ 2 αξιολογήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο) θα γίνεται εφόσον δεν εντοπίζονται φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Για όλους αυτούς θα ξεκλειδώνουν άμεσα και κατά προτεραιότητα οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, που θα πρέπει περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή.

Συγκεκριμένα, στη χρυσή λίστα θα εντάσσονται όσοι:

  • Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, έδειξε ότι στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη και πάνω από έξι μήνες για να εισπράξουν από το κράτος την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καταγράφουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδες, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.

Πάντως, η αρχή για τις ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ έγινε με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Με το νέο σύστημα, η Εφορία γνωρίζει επακριβώς τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και μπορεί να ελέγχει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες, όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Ειδικότερα, με το MyData:

  • Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας που περνάει ηλεκτρονικά τα τιμολόγια αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης ΜΑΡΚ.
  • Τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται πρέπει να καταχωρίζονται το αργότερο μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.
  • Παράλληλα, οι λήπτες των τιμολογίων βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα, ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Ο εφιάλτης των ελλείψεων σηκώνει στο πόδι όλη την Ευρώπη

Ο ανασχηματισμός, ο «ζαβολιάρης» εφοπλιστής, τα χρυσά ακίνητα του ΟΤΕ, η EDF, η ΔΕΗ και η Ευρώπη Ασφαλιστική

Τουρισμός και θερινές εκπτώσεις στήριγμα στην αγορά