Οριστικό τέλος στα πάρε-δώσε με τα γκισέ της Εφορίας (ακόμα και γι’ αυτές τις λίγες περιπτώσεις που έχουν απομείνει) φιλοδοξεί να βάλει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με ένα νέο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών που θα λύσει τα χέρια των φορολογουμένων.

Αιχμή των νέων υπηρεσιών θα είναι το ψηφιακό μητρώο, δηλαδή όλες εκείνες οι μεταβολές που ακόμα δηλώνονται με φυσική παρουσία στην Εφορία. Σε αυτή την ταλαιπωρία μπαίνει τέλος με την ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου. Μέσα από ειδική εφαρμογή θα μπορούν να διεκπεραιώνονται δηλώσεις και υποχρεώσεις όπως η διακοπή εργασιών επιχείρησης ή επαγγέλματος, η ένταξη ή απένταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών, οι έγκυρες βεβαιώσεις μητρώου (και με ενσωμάτωση QR Code).

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα και με λίγα κλικ στον υπολογιστή, στο τάμπλετ ή στο κινητό τους τηλέφωνο οι φορολογούμενοι υποβάλλουν δηλώσεις, πληρώνουν τους φόρους τους, καταθέτουν αιτήσεις, κλείνουν ραντεβού με υπάλληλο της ΔΟΥ, παίρνουν ΑΦΜ, κλειδάριθμο, φορολογική ενημερότητα, υπολογίζουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους και καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Την ίδια ώρα, η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ οι επιστροφές φόρου φτάνουν πιο γρήγορα στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

Ο νέος σχεδιασμός της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει:

1. Αυτόματο σύστημα που ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το σύστημα θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών, όταν πλησιάζει η ημερομηνία πληρωμής της δόσης τους.

2. Αυτόματες επιστροφές φόρων. Φέτος οι επιστροφές, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, θα ξεπεράσουν τα 6,110 δισ. ευρώ. Το 95% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ θα διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών, ενώ θα αξιοποιηθεί η «χρυσή λίστα» για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ. Η λίστα αυτή αφορά τις επιχειρήσεις που είναι καθαρές, χωρίς παραβάσεις και θα λαμβάνουν αμέσως, χωρίς έλεγχο, την επιστροφή ΦΠΑ στους λογαριασμούς τους.

3. Πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους, χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

4. Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να εισπράξουν χρήματα, να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να μεταβάλουν τα εμπράγματα δικαιώματα θα μπορούν από τον υπολογιστή τους να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην Εφορία και χωρίς ταλαιπωρία να λαμβάνουν γρήγορα τη φορολογική ενημερότητα. Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές, θα παρακρατούνται κλιμακωτά ποσοστά από τα χρήματα που θα εισπράττει ο φορολογούμενος ή από το τίμημα σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου.

5. Με κάρτες του εξωτερικού θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης, να πληρώνουν φόρους, τέλη και παράβολα οι φορολογούμενοι. Ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για την προμήθεια συστήματος αποδοχής ξένων καρτών στο δίκτυο EFT/POS της ΑΑΔΕ και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται το σχέδιο να έχει τεθεί σε λειτουργία. Το μέτρο θα διευκολύνει χιλιάδες πολίτες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο οι αλλοδαποί που καταβάλλουν φόρους στην Ελλάδα πραγματοποιούν συνολικά περισσότερες από 150.000 συναλλαγές με την Εφορία. Η πληρωμή των φόρων με κάρτες του εξωτερικού θα βοηθήσει τους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και θέλουν να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες στη χώρα μας, όπως να πληρώσουν τον φόρο για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούν στην Ελλάδα.

6. Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους.

7. Αυτόματη ενημέρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myPROPERTY.

8. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο).

9. Νέο application της ΑΑΔΕ που θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

10. Επέκταση υπηρεσιών του myAADElive μέσω βιντεοκλήσης, όπως γίνεται για την έκδοση ΑΦΜ, κλειδάριθμου κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποια μέτρα των κομμάτων ρίχνει άκυρο η Κομισιόν

ΗΠΑ: 37 κατηγορίες κατά του Τραμπ – Το κατηγορητήριο και η προσπάθεια συγκάλυψης

Σπύρος Παπαγιαννάκης (Mapei HELLAS): Διαρκής ανοδική πορεία με νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ