Την πεποίθηση ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε θέση να κάνει το αναπτυξιακό άλμα και να ακολουθήσουν χρόνια οικονομικής και κοινωνικής προόδου, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Παπαλεξόπουλος επιχειρώντας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer κ. Άλμπερτ Μπουρλά να πυροδοτήσουν το δημόσιο διάλογο για τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα αλλά κι αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να περάσει στην επόμενη μέρα. Οι τρεις τους συνομίλησαν στο πλαίσιο της ετήσιας ΓΣ του ΣΕΒ.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι συνθήκες κατάλληλες ώστε η χώρα να κάνει άλμα προόδου που όχι μόνο θα τις επιτρέψει να αφήσει πίσω της μια πονεμένη δεκαετία αλλά να αλλάξει τελείως τον τρόπο που τοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρη. Τώρα είναι η ευκαιρία και δεν έχω αμφιβολία ότι και εσείς θα ανταποκριθείτε στην πρόκληση των καιρών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προτρέποντας τα μέλη του ΣΕΒ να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που έχει η χώρα.

«Και εμείς στο ΣΕΒ πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια, είναι χρόνια που μπορούμε να δούμε πραγματική οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Πιστεύουμε σε αυτήν, θα επενδύσουμε σε αυτή και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο επιχειρηματικό κόσμο που θα βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ο οποίος νωρίτερα είχε φροντίσει να ορίσει στη συζήτηση έξι θεματικές, που αφορούν και τους βασικούς άξονες όπου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

«Η χώρα πέρασε μία δύσκολη δεκαετία όμως αυτό μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία της», τόνισε απ’ την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κ. Άλμπερτ Μπουρλά. Και πρόσθεσε: «Όπως ξέρουμε απ’ τους Αρχαίους Έλληνες, ‘πενία τέχνας κατεργάζεται’. Και αυτή η δυσκολία δημιούργησε νέα νοοτροπία που μπορεί να απογειώσει την οικονομία». Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε από τους Έλληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες. «Όλα τα αιτήματα σας προς την κυβέρνηση είναι απόλυτα λογικά, όμως νομίζω ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο τι θα κάνει η κυβέρνηση παρά τι θα κάνουμε εμείς για να προχωρήσουμε μπροστά και να είμαστε αποτελεσματικοί. Επειδή λοιπόν η νοοτροπία έχει αλλάξει, έχουμε τη χρυσή ευκαιρία τώρα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου. Η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία ανάπτυξη ισχυρή, θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας.

Και σίγουρα πρέπει να λάβει υπόψιν και τα μαθήματα από την Πανδημία. Πρέπει να είναι μία ανάπτυξη, που θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα την ψηφιακή Επανάσταση και την προσαρμογή σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Θα πρέπει να είναι μία ανάπτυξη, η οποία θα περιορίζει τις ανισότητες. Και σήμερα έχοντας αφομοιώσει διδάγματα από το εξωτερικό αλλά και τα δικά μας διδάγματα ξέρουμε πολύ καλά ποια θα πρέπει να είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί αυτή η καινούργια αναπτυξιακή δυναμική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε η κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της έθεσε τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις:

Το πρώτο είναι η εφαρμογή μίας δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φόρους που δεν θα διακινδυνεύει την μακροοικονομική ισορροπία. « Η Πανδημία ανέδειξε την ανάγκη του Κράτους να ξοδέψει σημαντικότατα ποσά στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, μάς επέτρεψε να ξεφύγουμε από το βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι όπως τα είχε διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Και η συζήτηση που θα ξεκινήσει στην Ευρώπη για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο σίγουρα θα λάβει υπόψιν και τα μαθήματα από τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την Πανδημία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο δεύτερος άξονας ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές

«Οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα μας και θα θέσουν τα θεμέλια για τη δίκαιη ανάπτυξη. Τώρα, καθώς η Πανδημία τελειώνει θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις ως δουλειά υποδομής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε, να γίνουν πράξη μία ώρα αρχύτερα», τόνισε.
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση αφορούσε στο τραπεζικό σύστημα. «Σήμερα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι λιγότερο οξύ από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια», σημείωσε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «μέσα στην κρίση γεννήθηκε και φαίνεται να αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας που έχει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει να γίνει πολύ μεγαλύτερο από αυτό πού είναι σήμερα σε επίπεδο αριθμών. Με περισσότερα κεφάλαια, με ευρωπαϊκούς πόρους. Με ένα πλαίσιο κινήτρων από την πλευρά του Κράτους που ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη μεγάλη πρόκληση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος ενώ επιχειρώντας να απαντήσει στο ζήτημα του χάσματος δεξιοτήτων στη χώρα με βάση τις ανάγκες της αγοράς, σημείωσε πως πάνω από 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την κατάρτιση. «Μεγάλη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και η απομάκρυνση από ένα στερεότυπο που λέει ότι χρειάζεται ένα πτυχίο για την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, υπάρχουν επαγγέλματα που δεν τους δίναμε ιδιαίτερη σημασία, τα οποία είναι απολύτως καθοριστικά για τη λειτουργία της κοινωνίας», σημείωσε.

Επίσης στάθηκε στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους. «Ειδικά στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας, εκεί εκ των πραγμάτων συγκρούονται μία σειρά από τάσεις. Η πρόκληση αυτή θα συνδυαστεί σίγουρα και με την καινοτομία και με την ταχύτητα που θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις νέες μορφές ενέργειας. Κυρίως από τις ΑΠΕ. Αλλά θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο διασυνδεδεμένες θα είναι οι αγορές μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η μετάβαση αυτή θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το κόστος ενέργειας όχι μόνο για τη μεταποίηση, αλλά και για τα νοικοκυριά. Και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και με απασχολεί προσωπικά πάρα πολύ. Πολλά από τα κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε στα νοικοκυριά μας, για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους και να γίνουν τα σπίτια μας πιο φιλικά στο περιβάλλον, μπορεί να μην αφορούν στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Και, άρα, είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι στη μετάβαση αυτή από τη μία η βιομηχανία μας θα έχει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος, από την άλλη ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα κινδυνεύσουν με ενεργειακή φτώχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδική ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και στο ζήτημα της μείωσης της φορολόγησης. «Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία στις συνομιλίες της με τους θεσμούς, ώστε να μπορέσει να πετύχει τη μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 22%. Μεγάλη σημασία έχει και η φορολόγηση της εργασίας, προκειμένου η βιομηχανία μας να είναι ανταγωνιστική. Το όλο ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της κατάργησης πιστεύουμε σε μόνιμη βάση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθιστούν συνολικά και τη βιομηχανία μας πιο ανταγωνιστική. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνω ειδικά φορολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις», σημείωσε.

Τέλος υπογράμμισε και τη μεγάλη πρόκληση της ψηφιοποίησης του Κράτους. «Επειδή τώρα έχουμε το momentum δεν έχουμε καμία πρόθεση να το χάσουμε. Έχουμε έργα πολύ σημαντικά για την ψηφιοποίηση του Κράτους. Δε θα αφήσουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ψηφιακό άλμα ως κράτος να πάει χαμένη. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τέτοιες εξαιρετικά συνθέτες αποστολές. Και βέβαια η επιχείρηση εμβολιασμού ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα. Θα αξιοποιήσουμε τους σημαντικότατους πόρους του ταμείου ανάκαμψης για να κάνουμε το άλμα που χρειάζεται η χώρα», τόνισε.

Παπαλεξόπουλος: «Χρειάζονται ρήξεις και τομές»

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι «ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο και η πανδημία επιμένει να βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου».

«Η ανάπτυξη», όπως σημείωσε, «δεν θα έρθει νομοτελειακά, αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται αλλαγές τομές και ρήξεις».

O κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα οδηγούσε σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη, καθώς παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν η ανταγωνιστικότητα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Παρέθεσε ωστόσο μια σειρά δεδομένων που επιτρέπουν, όπως είπε, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, σημειώνοντας:

  • όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο.
  • εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση.
  • ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας.
  • ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.

Ενώ είναι κατάκτηση, προσέθεσε, ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία, στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις:

  • ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας.
  • χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή.
  • η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν,
  • η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους.
  • υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται.
  • πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί». Τόνισε ωστόσο ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης δεν θα έρθει νομοτελειακά, αλλά πρέπει να την κατακτήσουμε. «Δεν είναι μόνο θέμα πόρων, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις», είπε.

Αναφερόμενος στην αποστολή του ΣΕΒ, τόνισε την ανάγκη να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις «για να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους». Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΕΒ έχουν επιλεγεί έξι άξονες, πάνω στους οποίους ο Σύνδεσμος οργανώνει τη δράση του κατά προτεραιότητα, εστιάζοντας τις δράσεις του.

Οι άξονες αυτοί είναι: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαλεξόπουλος, επισήμανε: «πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς τους άξονες μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας Ελλάδας, που καινοτομεί πολύ περισσότερο σε όλους τους τομείς, μιας Ελλάδας στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μιας Ελλάδας στην οποία οι επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μιας Ελλάδας που έχει επενδύσει στο πράσινο μέλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικότητα και μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, μιας Ελλάδας με πιο ισχυρή, εξωστρεφή μεταποίηση, μιας Ελλάδας όπου κοινωνία και επιχειρήσεις πετυχαίνουν και κερδίζουν μαζί. Και τελικά, μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας με ανοικτούς ορίζοντες που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο».

Μπουρλά: «Η Ελλάδα έχει τη δυναμική»

Ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ευημερήσει, και για να το πετύχει αυτό πρέπει να στηρίξει τη νέα γενιά. Αναφερόμενος στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πως το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μιας και κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή, επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις. «Άρα ο επενδυτής πάντα έχει την ευχέρεια της επιλογής.

Έτσι λαμβάνει υπόψη την υλικοτεχνική υποδομή, πχ λιμάνια, αεροδρόμια ή μετρό, το οικονομικό καθεστώς, το εργασιακό καθεστώς. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, ειδικά όταν είναι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, είναι αφενός να βρεις το ανθρώπινο δυναμικό και αφετέρου η επέδνυση να είναι καλοδεχούμενη απ’ το πολιτικό σύστημα της χώρας», τόνισε.

«Εμείς επιλέξαμε πριν από 2 χρόνια να κάνουμε την επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Ξέραμε πως η επιλογή της πόλης θα δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν θέλαμε να κάνουμε κανένα «δώρο». Η Θεσσαλονίκη τράβηξε την επένδυση με το σπαθί της. Επειδή ξέρω τη χώρα και την πόλη, ήξερα ότι υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή ικανών ανθρώπων και μία διαφορετική αντίληψη πλέον στην χώρα. Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι». Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που κυρίως θα αναπτύξουμε τεχνολογίες αιχμής», τόνισε. «Λάβαμε περίπου 10.000 βιογραφικά, προσβάλαμε περίπου 400 άτομα. Το 15% εξ αυτών ήταν Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα», σημείωσε.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων. «Όταν για δεκαετίες το πρότυπο ήταν μία θέση στο δημόσιο ή σε μία κρατικοποιημένη τράπεζα, αυτό δεν δημιούργησε προϋποθέσεις στους ανθρώπους να τολμήσουν», τόνισε.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες από τι θα φέρει η ψηφιακή επανάσταση στη βιολογία. Είμαστε μπροστά σε μία επιστημονική αναγέννηση» δήλωσε ο κ. Μπουρλά. «Στη Θεσσαλονίκη φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κέντρο που θα επικεντρωθεί στην έρευνα της βιολογίας μέσω τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τις περισσότερες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Το 75% των διαδικασιών στη Pfizer είναι ήδη αυτοματοποιημένο και έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε το 95%».

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο ανάκαμψης: 8+1 αλλαγές για εφορίες, τελωνεία και επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι είναι οι όροι της νέας εθελουσίας με πλαφόν €200.000

Πέθανε ο πατέρας της πλουσιότερης αιγυπτιακής οικογένειας – Τι περιουσία αφήνει