Οικονομία

ΕΣΕΕ προς ΔΕΗ: Μην κόβετε το ρεύμα στις επιχειρήσεις έως ότου λήξει η ρύθμιση των 36 δόσεων

  • newsroom


Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, αφενός διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους για διακανονισμό, αφετέρου δίνει ανάσα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς την εταιρεία και προσθέτει ότι το πρόγραμμα αποδίδει και βοηθά αρκετό κόσμο να τακτοποιήσει τις οφειλές του.

Αίτημα να μην κόβεται το ρεύμα στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που ισχύει η ρύθμιση των 36 δόσεων και, αν γίνεται διακοπή, με την επανασύνδεση να δίνεται το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να εντάσσονται στην ρύθμιση αυτή, “χωρίς υπερβολικές προκαταβολές και διακανονισμούς δόσεων που δεν μπορούν να καταβάλλουν” υπέβαλλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι η παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου του προγράμματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, αφενός διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους για διακανονισμό, αφετέρου δίνει ανάσα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς την εταιρεία και προσθέτει ότι το πρόγραμμα αποδίδει και βοηθά αρκετό κόσμο να τακτοποιήσει τις οφειλές του.

Τονίζει ωστόσο, ότι όπως γνωστοποιούν Εμπορικοί Σύλλογοι σε όσους εκ των επιχειρηματιών συνδρομητών δεν έχουν διακανονίσει ως τώρα τις οφειλές τους, η εταιρεία προχωράει σε επιβολή διακοπής ρεύματος και στην συνέχεια αρνείται να εφαρμόσει σε αυτούς την ακόμη ισχύουσα ρύθμιση, αλλά για την επανασύνδεση απαιτεί την καταβολή ποσοστού 30% της οφειλής με ρύθμιση του υπολοίπου σε 8 μόνο δόσεις αντί για 36.

“Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία η εταιρεία σας αναιρεί την ίδια την απόφασή της για την παράταση της ρύθμισης των 36 δόσεων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και το παρεπόμενο δικαίωμα των πελατών – συνδρομητών να κάνουν χρήση της για τις οφειλές τους μέχρι τότε. Περαιτέρω, οδηγεί πολλές από τις ως άνω επιχειρήσεις σε κλείσιμο, καθώς τα παραπάνω ποσά που απαιτούνται για την επανασύνδεση του ρεύματος είναι εξωπραγματικά για τους τζίρους και τα εισοδήματά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν το κόστος του ρεύματος, δεν το κάνουν γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν, οπότε έχουν ανάγκη από ακόμη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των υφιστάμενων και όχι από τιμωρητικές πρακτικές, που με βεβαιότητα τις οδηγούν σε αναστολή της λειτουργίας τους”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Σημειώνει τέλος ότι η ικανοποίηση του συνάδει με το γενικότερο πνεύμα της υποβοήθησης του καταναλωτή που ακολουθεί η ΔΕΗ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και παράσχει στις χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας πολύτιμη βοήθεια για την επιβίωσή τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.