Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και γόνιμο προβληματισμό, και με την ενέργεια να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε το φετινό συνέδριο του Economist με τίτλο «Αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα». Στελέχη της κυβέρνησης, διακεκριμένοι παράγοντες της αγοράς, δημοσιογράφοι και καθηγητές μοιράστηκαν εκτιμήσεις, απόψεις, στοιχεία και γνώμες, σε ένα Συνέδριο που έγινε θεσμός στη χώρα, κυρίως για το επίπεδο των εισηγήσεων και του συνακόλουθου διαλόγου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Επενδύστε τώρα, για να κερδίσετε περισσότερα

«Ελάτε στην Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί τώρα θα προλάβετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επενδυτές από το βήμα της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αληθινά φιλοεπιχειρηματική χώρα».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει πραγματικότητα και «θα δούμε το έργο να προχωράει, μέσα στο 2019».

Η χθεσινή έξοδος στις αγορές είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι διαδοχικές εκλογικές νίκες της ΝΔ εξασφάλισαν κυβερνητική σταθερότητα. «Όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκλογές στην Ελλάδα έχουμε ξανά το 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων. «Αυτό θα συνδυαστεί με τις γενναίες μειώσεις φόρων που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Και οι θεσμοί συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης των φόρων».

Κωστής Χατζηδάκης: Σκοπός μας να μεγιστοποιήσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια

Τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει όλα τα μεγάλα δρομολογημένα ενεργειακά projects, δημόσια και ιδιωτικά, διεμήνυσε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας: «Όπου θα υπάρχουν αδειοδοτικά θέματα, είμαστε εδώ για να τρέξουν τα πράγματα χωρίς καθυστέρηση».

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα ότι «υπάρχουν ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τα οποία και «θα χειριστεί οριζόντια» ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, ούτως ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά της συμφέροντα.

«Παρά τις διαφορετικές γνώμες που υπήρχαν κατά καιρούς – για παράδειγμα αν πρέπει να στηρίξουμε τον αγωγό TAP – σήμερα πλέον όλα τα πολιτικά κόμματα πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κατά 68% από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και πως θα πρέπει να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη πρόοδο στον τομέα της εξερεύνησης υδρογονανθράκων, απέχει ακόμη από το να καταστεί παραγωγός ενέργειας. Ο ίδιος στάθηκε στη διεύρυνση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, σε συνάρτηση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στην παράμετρο των εναλλακτικών καυσίμων.

Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αθήνας, και σε δεύτερο χρόνο να εξετάσει την προοπτική υποθαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου.

Γιώργος Λακκοτρύπης: Κάνουμε την Κύπρο διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Την επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί διάδρομος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επεσήμανε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι τα ευρήματα στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου αντιστοιχούν στο 40% των εισαγωγών αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Λακκοτρύπης στάθηκε στη συνεργασία των χωρών της περιοχής και ευρύτερα στην παράμετρο της δυναμικής στον τομέα της ενέργειας η οποία ενδυναμώνει τις μεταξύ τους σχέσεις. «Εξερεύνηση – Αξιοποίηση – Δημιουργία διαδρόμου – Διεθνής συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την αλυσίδα της κυπριακής στρατηγικής.

Αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες χαρακτήρισε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε ότι όλοι επιθυμούν η Τουρκία να γίνει μέρος της λύσης αντί μέρος του προβλήματος. Εκτίμησε δε ότι βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει ταραχή η οποία θα εμποδίσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να λειτουργήσουν.

Γιάννης Μανιάτης: Η ΑΟΖ της Κύπρου θα πρέπει να θεωρείται ΑΟΖ της Ε.Ε
«Ως πρώτο βήμα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κυρώσει στη Βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κρήτη ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα αποφασιστικότητας στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», εκτίμησε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να γίνει σαφές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συναποτελούν νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας των οικονομιών της. Υπ’ αυτήν την έννοια, σημείωσε, η ΑΟΖ της Κύπρου θα πρέπει να θεωρείται ΑΟΖ της Ε.Ε.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης στάθηκε στη σημασία της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και στην εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία «τα επόμενα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ».

Pierre Vergerio: Κρίσιμος περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου η Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει ισχυρή δυναμική να καταστεί κρίσιμος περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου και τα projects του IGI Poseidon θα συνδράμουν την ωρίμανση του εγχειρήματος, τόνισε ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization της Edison και ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon Pierre Vergerio.

Αναφερόμενος στον IGB, «την πρώτη επιλογή διαφοροποίησης για τα Βαλκάνια», σημείωσε ότι είναι έτοιμες σχεδόν όλες οι διαδικασίες, εκτός από τη σύμβαση χρηματοδότησης που είναι υπό διαπραγμάτευση στη βουλγαρική πλευρά. Όλοι οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, επεσήμανε, εκφράζοντας την προσδοκία να έχει υλοποιηθεί η διασύνδεση έως το 2020.

Ως προς το project Poseidon EastMed, ο κ. Vergerio υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε τροχιά για την τελική επενδυτική απόφαση, «παρέχοντας μια ανταγωνιστική διαδρομή εξαγωγών για τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε: «Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, καθώς υπάρχει αρκετός χώρος για τουλάχιστον δύο projects στην περιοχή».

Παναγιώτης Κανελλόπουλος: Η Ελλάδα καθίσταται εξαγωγική χώρα στην αγορά φυσικού αερίου
Η μεγέθυνση της αγοράς φυσικού αερίου δίνει ώθηση στις φιλοδοξίες της Ελλάδας ως δυνητικού ενεργειακού κόμβου, παρατήρησε από το βήμα του συνεδρίου ο Διευθύνων σύμβουλος της M-NG Trading Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ελλάδα σε έναν βαθμό καθίσταται εξαγωγική χώρα (βλ. Βουλγαρία) στην αγορά φυσικού αερίου. Στο μέλλον, πρόσθεσε, ο IGB θα ενισχύσει τις δυνατότητές της, ωστόσο, ήδη υπάρχει αξιόλογη δραστηριότητα. Σημείωσε δε πως και άλλα projects είναι καλοδεχούμενα, αρκεί να είναι βασισμένα σε υπαρκτές ανάγκες της αγοράς.

Nicola Battilana: Κομβικός ο ρόλος του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα
Το φυσικό αέριο εκπέμπει 25% λιγότερους ρύπους από το diesel και από τον άνθρακα, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Nicola Battilana,  μιλώντας για τη συνδρομή της συγκεκριμένης αγοράς στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης και, σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Το νέο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνει τη διασύνδεση του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, παρατήρησε ο κ. Battilana, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δυνητικά έχει προοπτική για 1 bcm έως το 2030. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλες οι ενέργειες για την απελευθέρωση της αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις, σε συνδυασμό με το εγχείρημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα, θα πρέπει να υποστηριχθούν στη λογική μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Γιώργος Αλεξόπουλος: Σημαντικός ο ρόλος του πετρελαίου τουλάχιστον ως το 2030
Το σπορ των υδρογονανθράκων δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού & νέων δραστηριοτήτων ομίλου και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Αλεξόπουλος, τονίζοντας ότι απαιτούνται κάποια χρόνια για να εκπονήσει κανείς τις μελέτες που θα παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία – και αν είναι επιτυχημένες να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν την προοπτική ενεργειακών projects και ευρύτερα τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά.

Ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η τάση απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι δεδομένη, ωστόσο, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σίγουρα μέχρι τη δεκαετία του 2030. Σημείωσε δε ότι, σε αυτό το στάδιο της μετάβασης, τα Ελληνικά Πετρέλαια προσπαθούν διαρκώς να περιορίζουν τους ρύπους στην παραγωγή τους.

Κατερίνα Παπαλεξανδρή: Με 800 εταιρείες και πάνω από 3.500 εργαζόμενους προχωρεί ο ΤΑΡ
Το project είναι ολοκληρωμένο κατά 90%, στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν τελειώσει με την κατασκευή του αγωγού και ολοκληρώνουμε την κατασκευή των background υποδομών, τόνισε κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο του Economist η Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η οποία μίλησε για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως είπε, συνεργάστηκαν περισσότερες από 800 εταιρείες και απασχολήθηκαν περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, «χωρίς να συμβεί το παραμικρό εργατικό ατύχημα». Σημείωσε δε ότι στη συνέχεια απαιτούνται ορισμένα τεχνικά βήματα προτού το έργο τεθεί σε λειτουργία το 2020.