Κατά του νόμου για την ΔΕΗ που αίρει την μονιμότητα στις νέες προσλήψεις και υιοθετεί ριζοσπαστικές αλλαγές στην λειτουργίας της Επιχείρησης, θα στραφεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Γιώργος Αδαμίδης, υπάρχει έντονη διαφωνία στα θέματα των εργασιακών σχέσεων.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και ατομικές συμβάσεις» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης και ζήτησε από τον υπουργό να  επανεξετάσει το νόμο που όπως τόνισε παραβιάζει ζητήματα του εργασιακού δικαίου και της διεθνούς εργασίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν μπορεί η ΓΕΝΟΠ να συμφωνήσει στην πρόσληψη προσωπικού χωρίς δικαιώματα σε μια εταιρεία που λειτουργεί διαχρονικά με συλλογικές συμβάσεις. Το οξύμωρο, όπως αναφέρθηκε είναι ότι στην ΔΕΥΑΝ υπήρξαν ατομικές συμβάσεις που όμως δεν πέτυχαν το στόχο τους.

Σχετικά με τα θέματα της εθελουσίας το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ δήλωσε ότι θα συζητηθούν σε επόμενο στάδιο και με την διοίκηση της ΔΕΗ ενώ από τα πυρά τους δεν ξέφυγε ούτε η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, η οποία όπως αναφέρθηκε σχεδιάζεται με πολύ βίαιο τρόπο.

Χατζηδάκης: Προσπαθούμε να ανέβει η ΔΕΗ την ανηφόρα

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «προσπαθούμε να ανέβει η ΔΕΗ την ανηφόρα. Προτάξαμε το πρόβλημα της ρευστότητας» ενώ σημείωσε πως το θέμα της εθελούσιας εξόδου θα εξειδικευθεί σε δεύτερο χρόνο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ με τρόπο ο οποίος, αν και δεν θα είναι γενναιόδωρος, δεν θα αδικεί κανέναν.

Η ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα καταφέρει να σηκώσει το συγκεκριμένο οικονομικό βάρος, καθώς θα έχει μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας και υπολογίζεται πως θα μπορέσει να κάνει απόσβεση σε βάθος τριετίας.

Ο περιορισμός του προσωπικού της ΔΕΗ συνδέεται με τη μείωση του κόστους της επιχείρησης και αποτελεί έναν προθάλαμο της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

«Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος της ΔΕΗ, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική, ώστε να μην πηγαίνει ο κάθε υπουργός να λέει στους καταναλωτές να πληρώσουν παραπάνω τιμολόγια» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός αναφορικά με την άρση της μονιμότητας και υπογράμμισε πως αυτή αφορά στους καινούργιους εργαζομένους.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τι θα κερδίσει ο καταναλωτής από τις παραπάνω πολιτικές, ο υπουργός απάντησε ότι «αρχικά, με τον περιορισμό του προσωπικού η ΔΕΗ θα έχει μικρότερο κόστος και δεν θα χρειάζεται να αυξάνει τα τιμολόγια της και δεύτερον ο πελάτης θα δει μια ΔΕΗ που θα λειτουργεί καλύτερα».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, ο υπουργός απάντησε ότι «Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι μίας ταχύτητας, όμως κάπως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία».