Οικονομία

Eurogroup: Στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών για όσο χρειαστεί

  • Βασίλης Δαλιάνης


Το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική του 2022

Τις πρώτες συζητήσεις για μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη σταδιακή αντικατάσταση των κρατικών ενισχύσεων στον εταιρικό τομέα με πιο στοχευμένα μέτρα, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην ΕΕ και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλο του ευρώ, συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο πρόεδρος του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ για επιχειρήσει και νοικοκυριά θα πρέπει να συνεχίσουν για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να συντονιστούν τα δημοσιονομικά ζητήματα στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, όταν θα ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη στην μετα- πανδημική εποχή τα κράτη – μέλη θα προχωρήσουν σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

«Η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Τα ποσοστά απασχόλησης είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα θέλαμε να δούμε. Πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο κ. Ντόναχιου, κάνοντας λόγο για μια κοινή, ευρωπαϊκή, αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι υπάρχει αισιοδοξία καθώς οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ένα μεγάλο μέρος των ενηλίκων Ευρωπαίων πολιτών θα έχουν εμβολιαστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν «ταχέως» τα φιλόδοξα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Το Eurogroup ασχολήθηκε επίσης και με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, ώστε η οικονομία της ΕΕ να γίνει ισχυρότερη, περισσότερο ανεξάρτητη από διεθνείς κρίσεις και ικανή να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, στο αποψινό Eurogroup έλαβε χώρα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν εις βάθος την ΕΕ τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδος για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα κράτη – μέλη δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να το ικανοποιήσουν, τονίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να πάρει το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους της (η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2019) στις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα

Facebook: Κατασκευάζει (στα κρυφά) smartwatch – Πότε σχεδιάζει να το βγάλει στην αγορά

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Την Τρίτη «πληρώνει» η 5η – Αλλάζουν τα ποσά στην 6η και την 7η

Νέα διοίκηση στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιώργος Συριανός

Απόρρητο Απόρρητο