Οικονομία

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την Αττική – Ποια λάθη να προσέξετε

  • newsroom


Διευκρινίσεις για την ορθή υποβολή των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα

(Upd) Άνοιξε από τις 10 το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος Εξοικονομώ -Αυτονομώ για την περιφέρεια Αττικής.

Μετά την Ηπειρο και τα νησιά του Ιονίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα, θα πρέπει να είναι πλήρη και ορθά συμπληρωμένα.

Κατά τις υποβολές αιτήσεων από την Ηπειρο διαπιστώθηκαν λάθη στη διαδικασία, με το υπουργείο να τονίζει πως ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρόταση παρεμβάσεων και να είναι σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Καθώς κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες σε στοιχεία υποβληθεισών αιτήσεων, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα, θα πρέπει να είναι πλήρη και ορθά συμπληρωμένα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρόταση παρεμβάσεων, όπου και θα πρέπει να καταχωρηθούν αυτούσιες οι παρεμβάσεις όπως αναγράφονται στο Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Όπως αναφέρεται ρητά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης, καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών.

Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται, καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το Πρόγραμμα κυρώσεις. Συνεπώς η μη ορθή καταχώρηση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων.

Το φαινόμενο που διαπιστώθηκε σε Ηπειρο και Ιόνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώθηκε το φαινόμενο σε αιτήσεις που υπεβλήθησαν σε Ήπειρο και Ιόνιο να συγκεντρώνονται σε μία και μόνο παρέμβαση η ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου. Έτσι, ενώ στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης προσδιορίζονται σειρά παρεμβάσεων (π.χ. μόνωση, κουφώματα, αντικατάσταση καυστήρα κλπ.) μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η απαιτούμενη αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας, κατά την υποβολή της αίτησης αναφέρεται μόνο μία από αυτές τις παρεμβάσεις, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να κερδίσει χρόνο στη διαδικασία υποβολής και να προηγηθεί στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, στην πρεμιέρα του προγράμματος τα κονδύλια εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά.

Μετά την Αττική ακολουθούν οι αιτήσεις για τις περιοχές της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου (16 Δεκεμβρίου) και της Δυτικής Ελλάδας (18 Δεκεμβρίου). Ο προϋπολογισμός επιχορήγησης για την Αττική, φτάνει τα 160 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε ακόμη:

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τα απόνερα του διαγωνισμού εν αναμονή της δικαστικής απόφασης

Μεγάλη αύξηση της τιμής – στόχου για τον ΟΠΑΠ από την Optima

Ευ. Βενιζέλος στο newmoney: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνεται λαγός άλλης χώρας»