Τις επιδοτήσεις για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε οριζόντια επιδότηση για το φυσικό αέριο 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα

Σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε ξανά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που σημαίνει πως η κρατική επιχορήγηση καλύπτει περίπου το 47% της τιμής αυτής.

Ειδικότερα, τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών επέλεξαν τη συγκεκριμένη λύση καθώς δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα της υιοθέτησης ενός μοντέλου κλιμακωτών ενισχύσεων, όπως ισχύει πλέον για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Συνεπώς οι οικιακοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους θα επιδοτηθούν οριζόντια την εφετινή χειμερινή σεζόν.

Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινώνεται κάθε μήνα μαζί με το ύψος των επιχορηγήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι τα νοικοκυριά θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν ώστε να μειώνεται ο λογαριασμός τους.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2020. Με βάση διαθέσιμα στοιχεία οι ανταγωνιστικές χρεώσεις του καυσίμου ξεπερνούν τα 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα όταν το 2020 κυμαίνονταν στα 0,015 με 0,020 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα μιλούν για τιμές που αναμένεται να είναι τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 0,22 με 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επίσης χιλιάδες νοικοκυριά έχουν ελάχιστα περιθώρια εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, με δεδομένο το ότι με την επιλογή που έκαναν για φυσικό αέριο προχώρησαν σε αποψίλωση του εξοπλισμού για τη χρήση πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Τι ισχύει για τον ενοικιαστή ακινήτου

Δημόσιο: Τι αλλάζει σε ΔΕΚΟ και ΑΕ – Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πιστοληπτική βαθμολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων