Ως credit negative για τους περισσότερους κλάδους της βρετανικής οικονομίας χαρακτηρίζει την απόφαση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ως αιτία η Fitch παραθέτει την αδύναμη, μεσοπρόθεσμα, ανάπτυξη και τις αδύναμες προοπτικές αλλά και την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Το Brexit θα είναι επίσης credit negative για τα βρετανικά αξιόχρεα για τα οποία ο οίκος θα προχωρήσει σε αναθεώρηση. Μια αρνητική αξιολόγηση θα έχει επίπτωση σε αξιολογήσεις των υποδομών, των δημόσιων οικονομικών και του εγγυημένου από το Δημόσιο χρέους.

Συνολικά πάντως η Fitch εκτιμά ότι οι αξιολογήσεις σε άλλους κλάδους θα είναι περιορισμένες. Επίσης, μεσο-μακροπρόθεσμα οι ενέργειες αξιολόγησης θα εξαρτηθούν από παράγοντες ότι ο αντίκτυπος του Brexit στο ΑΕΠ, το μέγεθος της υποτίμησης της στερλίνας και τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό, τις αξίες των assets, την ανεργία και τα επιτόκια.

Αλλά, βασικός αρνητικός παράγοντα για ορισμένους κλάδους θα είναι η αποτυχία συμφωνίας ευνοϊκών εμπορικών όρων καθώς η Βρετανία, που θεωρείται τραπεζικό κέντρο, θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα να κάποιες επιχειρηματικές και παραγωγικές γραμμές μεταφερθούν στην Ε.Ε.

Τα υψηλότερα κόστη στις εισαγωγές και οι πιέσεις στις εξαγωγές εξαιτίας των δασμών θα είναι ιδιαίτερα αρνητικοί παράγοντες για τις εταιρείες. Ο βαθμός στον οποίο η Βρετανία μπορέσει να περιορίσει την εισερχόμενη μετανάστευση θα έχει σημασία για ορισμένα assets.