Τα επιτόκια είναι κοντά στο ανώτατο σημείο, αλλά η κάθοδος θα είναι ρηχή, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει διατηρηθεί το 2023, χάρη στην ομαλοποίηση των κατανάλωσης στην Κίνα και την ανάκαμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιστάθμισαν την απότομη επιβράδυνση στην Ευρώπη μετά το ενεργειακό σοκ του 2022. Με τον πλήρη αντίκτυπο των πρόσφατων πολιτικών νομισματικής σύσφιξης να μην έχουν ακόμη γίνει αισθητοί, η πτώση των ακινήτων στην Κίνα συνεχίζεται και η ευρωζώνη παραμένει στάσιμη.

Η Fitch Ratings αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 θα μειωθεί απότομα στο 2,1%. Για το 2023, αύξησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, με τις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4% και την Κίνα κατά 0,5% στο 5,3%. Η πρόβλεψη της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 είναι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη, με αύξηση 0,9% στις ΗΠΑ στο 1,2% (με την ύφεση πλέον αποφεύγεται) και να αντισταθμίζει τη μείωση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,7%.

Έντονη επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη αλλά όχι ύφεση

Η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ αντανακλά την ανανεωμένη δημοσιονομική χαλάρωση, την καταναλωτική προθυμία των καταναλωτών να συνεχίσουν να αντλούν από τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και την ισχυρή οικονομία του ιδιωτικού τομέα. Ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης μέσω του καναλιού της “ταμειακής ροής” της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους ήταν περιορισμένη μέχρι στιγμής. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα το επόμενο έτος, καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη επιβραδυνθούν, οι πιστώσεις και οι επενδύσεις θα αποδυναμωθούν και τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται, αλλά αναμένει τώρα ότι θα παραμείνει θετική έως το 2024.

Η Ευρώπη παραμένει στάσιμη, καθώς οι πιστώσεις και οι εξαγωγές μειώνονται Η οικονομία της Ευρώπης έχει αναπτυχθεί ελάχιστα φέτος και η ήπια τεχνική ύφεση εκτυλίσσεται επί του παρόντος στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σοκ των όρων εμπορίου έχει υποχωρήσει, αλλά η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου πλήττει πλέον τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, ενώ η πιστωτική στενότητα επιβαρύνει τις επενδύσεις, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις μειώνεται. Η αύξηση των πραγματικών μισθών αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση το επόμενο έτος, αλλά η ανάκαμψη θα είναι επιφανειακή.

Η Κίνα πασχίζει να σταθεροποιήσει τον τομέα των ακινήτων

Η φετινή ώθηση της επαναλειτουργίας στην Κίνα δεν θα επαναληφθεί και η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024. Η στήριξη της πολιτικής έχει ενισχυθεί από τον Αύγουστο, αλλά αυτό έχει μικρό αποτέλεσμα στην ανακοπή της κατάρρευσης των πωλήσεων κατοικιών και των κατασκευών. Οι αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής χαλάρωσης δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη. Η πρόοδος στη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς μειώθηκε ελαφρώς ταχύτερα από ότι αναμενόταν, ιδίως στην Ευρωζώνη, είναι σημαντική. Οι βασικές τιμές των αγαθών έχουν σταθεροποιηθεί παγκοσμίως, καθώς οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν μειωθεί. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και ο ονομαστικός ρυθμός αύξηση των μισθών έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά στην Ευρωζώνη, αλλά λιγότερο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παραμένουν υψηλοί.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι νευρικές για να μην κηρύξουν πρόωρα τη νίκη και θα διατηρήσουν τα επιτόκια “περιοριστικά” για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Ιανουάριο του 2024 πριν διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή μέχρι τον Ιούλιο και στη συνέχεια να τα μειώσει κατά 100 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει τη χαλάρωση τον Απρίλιο, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 75 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους. Αντίθετα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιο πολιτικής το επόμενο έτος. Αυτό θα είναι η πρώτη σύσφιξη από το 2007», καταλήγει η Fitch Ratings.

Διαβάστε ακόμη

5+1 παράγοντες που θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές στα ακίνητα το 2024 (πίνακας + pics)

Λιανεμπόριο: Στόχος για πωλήσεις 11 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο – Αύξηση 10%

Lloyd’s List: Οι 14 κορυφαίοι Έλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ