Τη φετινή χρονιά ανακοινώθηκαν νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές οι βαθμολογίες. Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας δυο μήνες μετά την ανακοίνωση των βαθμών στις Πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι δυσκολότερη.

Το χρονικό διάστημα της ανακοίνωσης των βαθμών, είχαμε αναφέρει ότι η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ αποτελούσε «τζόκερ», δυο μήνες μετά, η διαθεσιμότητα φοιτητικής κατοικίας με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων, είναι σχεδόν μηδενική.

Σε πολλές φοιτητουπόλεις όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Καλαμάτα καθώς και τη Κέρκυρα, καταγράφεται πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, ενώ τα λιγοστά ακίνητα που διατίθενται προς μακροχρόνια – συμβατική μίσθωση κατάλληλα για φοιτητές έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιλέξει να μισθώσουν το ακίνητο τους από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα τέλη Μάϊου με στόχο την εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των άνωθεν πόλεων, καταγράφεται αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τα τέλη του Ιουλίου.

Η φετινή χρονιά είναι η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που έχουν τη χαρά που το παιδί τους πέρασε στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή δεν βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας. Μη ξεχνάμε ότι το κόστος στέγασης δεν αφορά μόνο το μίσθωμα, αλλά το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων και λοιπών λογαριασμών. Σε πολλές περιπτώσεις, το συνολικό κόστος διαβίωσης ενός φοιτητής αγγίζει τα 1.000€/μήνα.

Μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα

Δυο μήνες πριν, 1 στις 10 φοιτητικές κατοικίες διατίθενταν προς μίσθωση με ενοίκιο έως 300€ σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα. Σήμερα, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των αναρτημένων αγγελιών, οι γονείς που αναζητούσαν φοιτητική κατοικία έως 50τμ άνω του 1ου ορόφου με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, πλέον θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα οικονομικά τους δεδομένα κατά πολύ. Η μικρή διαθεσιμότητα, μετατράπηκε σε μηδενική διαθεσιμότητα σύμφωνα με τη μεταβολή που καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα.

Παράλληλα, καταγράφεται μεταβολή των διαθεσίμων κατοικιών σύμφωνα με το «δημοφιλέστερο» μίσθωμα ανά περιοχή. Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνα το 58,35% των διαθέσιμων κατοικιών είχαν ζητούμενο μίσθωμα από 400€ έως 500€, πλέον μόλις το 26,3%. Στα Δυτικά προάστια το 63,49% των διαθέσιμων κατοικιών είχαν ζητούμενο μίσθωμα από 350€ έως 450€, πλέον έχει μεταβληθεί στο 46,14%.

Στα Νότια Προάστια περισσότερα από 6 στα 10 ακίνητα είχαν ζητούμενο μίσθωμα από 400€ έως 500€, πλέον μόνο δυο στα 10 ακίνητα. Στο Πειραιά 5 στις 10 κατοικίες είχαν ζητούμενο μίσθωμα από 300€ έως 400€, πλέον μόλις 3 στα 10 ακίνητα.

Τα άνωθεν δεδομένα θα μπορούσαν να καταγράφουν το γεγονός ότι αρκετοί γονείς προέβησαν από νωρίς σε αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας με αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που διατίθενται σήμερα προς μίσθωση, να είναι ακίνητα με υψηλότερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης.

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν πλέον το 7,22% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, όταν τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,47%.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος οικονομικών κατοικιών, διατίθενται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, τη Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, τη Κυψέλη και το Κολωνό.

Σύμφωνα με τον άνωθεν πίνακα διαθεσιμότητας κατοικιών με βάση το ζητούμενο μίσθωμα, 6 στις 10 κατοικίες έως 50τμ έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι τρεις άνω των 500€.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αττικής, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 7,69% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, όταν τον Ιούλιο αποτελούσαν το 14,29% .

Παράλληλα, το 63,29% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 350€, είναι κυρίως γκαρσονιέρες από 21τμ έως 30τμ, κατοικίες που ως επί των πλείστων είναι κατασκευής 1970-1980.

Σύμφωνα με τον άνωθεν πίνακα, 6 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 350€ έως 500€.
Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Δυτικά Προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή/και στο Περιστέρι, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 350€ είναι σχεδόν μηδενική με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Ακίνητα περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, δώματα (πρώην πλησταριά) 15τμ-20τμ, 3ου και 4ου ορόφου χωρίς ασανσέρ που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια.

Διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών στα Νότια Προάστια

Στις περιοχές των Νοτιών Προαστίων (Καλλιθέα, Ν.Σμύρνη κλπ.), οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 0,86% (δλδ δεν υπάρχουν) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ – δηλαδή η διαθεσιμότητα είναι μηδενική σε Καλλιθέα, Ζωγράφου, Ν. Σμύρνη.

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων το 66,8%, δηλαδή, 9 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι πέντε κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 600€ .

Διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών στο Πειραιά

Στις περιοχές του Πειραιά, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 2,46% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, το αντίστοιχο ποσοστό διαθεσιμότητας πριν δυο μήνες ήταν 11,76%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 66,65%, δηλαδή, περισσότερες από 6 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι τέσσερις κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€.

Πάτρα

Στη Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ.Στρατιώτου. H διαθεσιμότητα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι πλέον περιορισμένη, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων.

Στις περιοχές του κέντρου της Πάτρας, από την Αγία Σοφία έως και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 350€, εκ των οποίων τα τρία έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450€.

Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τμ στο κέντρο της πόλης κυμαίνεται από 270€/μήνα έως 350€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ για κατοικία από 30τμ έως 45τμ το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Τα δυάρια στο κέντρο της πόλης από 50τμ έως 60τμ κυμαίνονται από 350€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έως και τα τέλη Ιουλίου, ήταν εγγεγραμμένα 343 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τα 357.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις φοιτητικές περιοχές της Πάτρας

Χανιά

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, δεν υπάρχουν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση διότι μεγάλο μέρος αυτών είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τέλη Ιουλίου, στο Δήμο Χανίων σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, ήταν εγγεγραμμένα 4.210 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σήμερα τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τις 4.507, δλδ 297 νέα ακίνητα καταχωρήθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εντός 35-40 ημέρων.

Στα Χανιά πολλοί ιδιοκτήτες διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κυρίως από αρχές Οκτωβρίου έως και τέλη Μάϊου, με στόχο τους υπόλοιπους μήνες να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το άνωθεν γεγονός επιβεβαιώνεται και από τις περιγραφές των ιδιοκτητών στις καταχωρημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων.

Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 19,7% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Τον Ιούλιο, το αντίστοιχο ποσοστό διαθεσιμότητας ήταν 25,14%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 47,73%, δηλαδή περίπου πέντε στις δέκα κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 300€ έως 400€.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τον μήνα Ιούλιο, στη Θεσσαλονίκη ήταν εγγεγραμμένα 2.164 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα, οι εγγραφές αριθμούν συνολικά 2.319 ακίνητα, εκ των οποίων τα 545 είναι στο κέντρο της πόλης.

Καλαμάτα

Στη Καλαμάτα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 450 €/μήνα. Σύμφωνα με τις καταχωρημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, το 54,54% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο Δήμο Καλαμάτας μέχρι και τα τέλη Ιουλίου ήταν εγγεγραμμένα 839 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον, τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τα 1.043, δηλαδή, καταχωρήθηκαν 204 νέα ακίνητα σε διάστημα 30-40 ημερών.

Ρέθυμνο

Στον Νομό Ρεθύμνης, 4.658 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια), είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να βρίσκονται στο Ρέθυμνο. Η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές είναι περιορισμένη, με το 64,2% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, να έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€.

Και στο Ρέθυμνο μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών διαθέτουν τα ακίνητα τους για μίσθωση από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο με στόχο τους καλοκαιρινούς μήνες, να καταχωρήσουν το ακίνητο σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κέρκυρα

Στη Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί καταγράφοντας αύξηση διψήφιες αυξήσεις σε σχέση με το 2021.

Καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών – studio έως 25τμ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, ένα studio 25τμ επιπλωμένο, διαθέτοντας το σύνολο των οικοσυσκευών, έχει ζητούμενο μίσθωμα 380€/μήνα.

Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 370€/μήνα έως 450€/μήνα, έναντι 280€ έως 430€ τη περσινή χρονιά. Το δυάρι 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 600€/μήνα, έναντι 330€ έως 500€ τη περσινή χρονιά.
Πλέον, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, το 75% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.

 

(*) Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

 

Διαβάστε ακόμη