Πακέτο μέτρων με κίνητρα και ελαφρύνσεις για τα ακίνητα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να δώσει μια οικονομική ανάσα στους ιδιοκτήτες τόσο το 2023 όσο και το 2024. Το πακέτο περιλαμβάνει τέσσερα μέτρα που ξεκινούν με χρηματικές ενισχύσεις μέσω νέων κύκλων του «Εξοικονομώ», συνεχίζονται με την αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα κτίσματα και το πάγωμα του φόρου υπεραξίας στις συναλλαγές και φτάνουν μέχρι την παράταση της έκπτωσης φόρου 40% σε δαπάνες που γίνονται για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων.

Τα φορολογικά μέτρα θα περιληφθούν σε νομοθετικές διατάξεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή εντός του φθινοπώρου, με στόχο να ευνοήσουν χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι σκοπεύουν να πωλήσουν ή να αγοράσουν ακίνητα ή να ανακαινίσουν και να αναβαθμίσουν τα σπίτια και τα λοιπά κτίσματα που κατέχουν. Ειδικότερα:

Νέοι κύκλοι «Εξοικονομώ»

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 487,955 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονομώ» του 2023 και 317,250 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονομώ» του 2024. Το πρόγραμμα παρέχει επιχορηγήσεις έως και 28.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και οι ιδιοκτήτες, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), έχουν ζητήσει αλλαγές για τους επόμενους κύκλους ώστε να μπορούν να ωφεληθούν και τα ενοικιαζόμενα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των ενοικιαζόμενων κατοικιών και με τους ίδιους όρους όπως και των ιδιοκατοικούμενων και κατά το ενδιάμεσο διάστημα που αυτές είναι κενές από ενοικιαστή. Οπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, «μόνο όταν είναι κενές οι κατοικίες είναι δυνατή η ανακαίνισή τους και μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια που πλήττει κυρίως τους ενοικιαστές». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα εκατομμύριο ακίνητα θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά στη χώρα μας, το αργότερο, έως τα τέλη του 2032. Πρόκειται για έναν ακόμα μπελά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέα έξοδα, τα οποία ίσως χρειαστεί να τα βάλουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους! Σημειώνεται ότι πάνω από το 55% των πολυκατοικιών και των μονοκατοικιών της Ελλάδας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (ενεργειακές κλάσεις Ζ ή Η).

Εκπτωση του 40% των δαπανών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης

Για τις εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης ακινήτου η Εφορία δίνει έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι έχουν τα τιμολόγια και έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες που αφορούν τις εργασίες με ηλεκτρονικό χρήμα. Αυτό που σχεδιάζεται είναι να παραταθεί έως τις 31-12-2023 (και μετά έως τις 31-12-2024) το μέτρο που ισχύει φέτος και προβλέπει ότι το 40% των εξόδων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι μέσα σε ένα έτος για τις εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων τους εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των τεσσάρων ετών που έπονται του έτους καταβολής των δαπανών υπό ορισμένους κανόνες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή, η έκπτωση φόρου θα ισχύσει και για το 40% των δαπανών λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογούμενοι το 2023 και θα κατανεμηθεί στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων τεσσάρων ετών (2024-2027). Το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών που αναγνωρίζεται είναι τα 16.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ (40% των 16.000 ευρώ). Συνακόλουθα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε καθένα από τα τέσσερα έτη ισχύος της έκπτωσης φτάνει τα 1.600 ευρώ (το 1/4 των 6.400 ευρώ).

Προσοχή, όμως! Για να ισχύσει η έκπτωση πρέπει να υπάρχει η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Οι επιλέξιμες δαπάνες πρέπει να μην έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

Πάγωμα ΦΠΑ 24% στην οικοδομή

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων που ισχύει και φέτος. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος για δύο ακόμα χρόνια, έως το τέλος του 2024, και τη μονιμοποίηση του μέτρου από το 2025. Η Ελλάδα (όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) έχει τη δυνατότητα να αναστείλει εκ νέου τον ΦΠΑ στα νεόδμητα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων για τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Από τον Ιανουάριο του 2025 και εφόσον παραταθεί για τα επόμενα δύο χρόνια, ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιοριστεί στο 13%.

Αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η έναρξη ισχύος των διατάξεων για την επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης θα αναβληθεί για δύο ακόμη έτη. Με βάση την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία, οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε έχουν ανασταλεί έως τις 31-12-2022. Με νέα νομοθετική διάταξη η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραταθεί για το 2024. Ετσι, οι φορολογούμενοι που θα πωλήσουν ακίνητα κατά τα επόμενα δύο έτη δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των δύο τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Πυξίδα» στη θύελλα της διεθνούς ύφεσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά 

Πληθωρισμός και ακριβό χρήμα πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο