Δείτε όλα τα σημαντικά φορολογικά και οικονομικά γεγονότα του Μαΐου.

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31 Ιουλίου

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, δόθηκε παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00, για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενους

Με την 2035/2023 εγκύκλιο δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την φορολογική μεταχείριση της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόμενους από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο λόγω πρόσκαιρης μετακίνησης αυτών στο πλαίσιο της εργασίας τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 παρ. 5 του ν. 4172/2013.

Συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε ότι δεν αποτελεί παροχή σε είδος και συνεπώς δεν φορολογείται ως τέτοια η παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενο, στις περιπτώσεις πρόσκαιρης μετακίνησης αυτού σε άλλη εγκατάσταση του εργοδότη, για προσδιορισμένο χρόνο στο πλαίσιο της εργασίας του, για τις ανάγκες του εργοδότη και κατ’ εντολή του.

Ενδεικτικά αναφέρονται στις εγκύκλιο οι περιπτώσεις μετακίνησης εργαζομένου για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησης προς αναπλήρωση άλλου υπαλλήλου λόγω απουσίας με άδεια κύησης ή/και ανατροφής τέκνου, ασθένειας ή για την κάλυψη εποχικών ή έκτακτων αναγκών της επιχείρησης.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο η παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενους που μετακινούνται σε άλλο τόπο για να αναλάβουν θέση διευθυντικού στελέχους, αποτελεί παροχή σε είδος, της παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 4172/2013 και η αγοραία αξία της παροχής αυτής φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και μίσθωσης αυτοκινήτων δεν συνδέονται με τον αριθμό των υπαλλήλων

Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. σε ατομική επιχείρηση, σειρά δαπανών κινητής τηλεφωνίας και μίσθωσης αυτοκινήτων θεωρήθηκαν λογιστικές διαφορές με το σκεπτικό ότι ο αριθμός των τηλεφωνικός συνδέσεων και των αυτοκινήτων υπερτερούσαν του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με απόφασή της η Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών έκρινε ότι οι ανωτέρω δαπάνες έπρεπε να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρ. 22 του Ν. 4172/2013.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες δεν κρίθηκαν από τον φορολογικό έλεγχο εικονικές ή μερικώς εικονικές ή ανύπαρκτες, καταχωρήθηκαν στα τηρούμενα βιβλία της και έγιναν προς το συμφέρον της για την επίτευξη του επιχειρηματικού της σκοπού, και δεν δύναται να συνδέονται με τον αριθμό των υπαλλήλων της επιχείρησης.

Επιβολή προστίμου τροποποιητικής δήλωσης όταν ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ

Με πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κρίθηκε ότι τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 2053/2022 εγκύκλιο του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με θέμα: «Διευκρινίσεις για την μη επιβολή προστίμου σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον προς καταβολή ποσό, σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ» εφαρμόζονται μόνο για τις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση από τον φορολογούμενο, και συνεπώς δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση έκδοσης πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 32 ΚΦΔ, μετά από αξιοποίηση διαθέσιμων πληροφοριών και πραγματοποίηση διασταυρώσεων.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μονομετοχική εταιρία

Με πρόσφατη απόφασή της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από εταιρεία με την έκδοση μετοχών σε τιμή διαθέσεως σημαντικά μεγαλύτερης της ονομαστικής αξίας και δημιουργίας υπέρ το άρτιο διαφοράς, αποτελεί τεχνητή διευθέτηση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κ.Φ.Δ., προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει την πληρωμή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου επί του ποσού της υπέρ το άρτιο διαφοράς.

Συγκεκριμένα, εταιρεία επικαλούμενη την ΠΟΛ.1238/2018, με την οποία έγινε δεκτή η με αριθμ. 1774/2018 απόφαση του ΣτΕ, καθώς και την με αριθμ. ΣτΕ 3015/2009 απόφαση του ΣτΕ, και την κατάργηση της ΠΟΛ.1044/2014 αιτήθηκε την επιστροφή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου ο οποίος, κατά τους ισχυρισμούς της, καταβλήθηκε αχρεωστήτως με δήλωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, το οποίο αντιστοιχούσε στην υπέρ το άρτιο διαφορά της αύξησης των κεφαλαίων της, όπως αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

α. η εταιρεία είναι μονομετοχική και δεν έχει λάβει απόφαση για είσοδο νέων μετόχων,

β. η οικονομική κατάσταση της εταιρείας κάθε άλλο παρά εύρωστη δύναται να χαρακτηριστεί, ούτως ώστε να δικαιολογείται η έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και

γ. υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην ονομαστική τιμή της μετοχής και στην τιμή διάθεσης αυτής, καθόσον η τιμή διάθεσης των μετοχών ήταν ακόμα και 2000% υψηλότερη από την ονομαστική αξία αυτών, έκρινε ότι η υπό κρίση έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον δεν εξαιρείται της υπαγωγής σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Έκρινε περαιτέρω ότι η εταιρεία έδρασε σκόπιμα, προκειμένου να αποκτήσει φορολογικό πλεονέκτημα μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου όχι ως μετοχικό κεφάλαιο (υποκείμενο άμεσα σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου), αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος του ως αποθεματικό υπέρ το άρτιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μην κεφαλαιοποιήσει ποτέ και συνεπώς, να αποφύγει την πληρωμή του αναλογούντος φόρου.

Διαβάστε ακόμη 

Οι αναλυτές και οι μετακινήσεις ψήφων, η δυνατή μεταγραφή της ΙNTRAKAT, οι δυο γαμπροί της Lamda και η μάχη του Ηρακλείου 

Η άνοδος και η πτώση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Έρχεται σφυρί με… μεγάλη ιστορία για τα γραφεία στην Κηφισιά (pics)

Πληθωρισμός: Νέα «ανάσα» με πτώση κάτω από 3% τον Μάιο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ